történelmi út

2018.09.14. 12:27

Japán lehet az első magán űrturista a Hold körül

A 47 éves Enomoto Daiszuke már korábban közölte, hogy az első ázsiai űrturista akar lenni, kiképzést is kapott.

Space tourist Daisuke Enomoto (C top) of Japan enjoys close to zero gravity inside the simulator, inside a Russian IL-76 MDK aircraft better known as the Flying Laboratory, in Star City, outside Moscow, 27 July 2006. Enomoto is scheduled to fly to space 14 September of 2006. AFP PHOTO / MAXIM MARMUR / AFP PHOTO / MAXIM MARMUR

A SpaceX amerikai űripari vállalkozás szerződést írt alá első magán ügyfelével Hold-körüli utazásról – jelentette be csütörtökön rövid Twitter-üzenetben a cég.

Az első Hold-körüli turistaútra azonban még éveket kell várni, mert a szállítójármű, a Big Falcon Rocket (BRF) nevű szuperrakétát még fejlesztik.

Mindeddig összesen 24 ember járt a Holdnál, és az utolsó, 1972-es NASA-misszió, az Apollo-17 óta senki sem utazott oda – mutatott rá a közlemény.

A társaság nem közölte, hogy ki az első, aki befizetett a Hold-körüli utazásra, Elon Musk cégfőnök azonban rákérdezésre egy japán zászlóval jelezte az üzenőportálon, hogy egy japán utasról lehet szó.

Sokan ebből sietve kikövetkeztették, hogy az első utas Enomoto Daiszuke 47 éves japán üzletember lehet, aki már közölte, hogy az első ázsiai űrturista akar lenni, és e célból már kiképzésen is részt vett a Moszkva melletti Csillagvárosban.

A SpaceX 2017 elején bejelentette, hogy 2018-ban két utast visz Hold-körüli utazásra Falcon Heavy rakétájával, erre a turistaútra azonban nem került sor.

A minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR a tervek szerint egyesíti magában a rakétát és az űrhajót.

Borítókép: Daiszuke a kiképzésen / MAXIM MARMUR / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!