Ötletes katasztrófavédelem

2018.06.16. 10:00

Kecskék bevetésével előznék meg az erdőtüzeket a portugálok

Igazán környezetbarát módszerrel, kecskék segítségével veszi fel a harcot Portugália az erdőtüzek ellen, országszerte több tucatnyi több száz fős kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt.

Moita da Guerra, 2018. június 13. Kecske legel egy hegyoldalon a dél-portugáliai Moita da Guerra közelében 2018. június 5-én. A portugál kormány kecskék bevetésével vette fel a harcot a nyári erdõtüzek ellen, országszerte több tucatnyi több száz fõs kecskenyáj legel az erdõségekben, hogy a lehetõ legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettõl. (MTI/AP/Armando Franca)

Portugáliában minden évben hatalmas erdőségeket pusztítanak el tüzek, tavaly rekordszámú, 106 halálos áldozatot követelt a természeti csapás.

„Világossá vált számunkra, hogy valami mást kell kipróbálni. A megelőzés a legsürgősebb követelmény, és neki kell látni, amilyen hamar csak lehet”

- mondta Miguel Joao de Freitas, a portugál kormány erdőkért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Míg az 1980-as években Portugáliában évi átlagban 75 ezer hektárnyi erdő égett le, 2000 óta ez a terület 150 ezer hektárra nőtt, a szakemberek szerint a forró és száraz nyarak miatt.

A kecskék erdőtüzek elleni bevetésének környezetbarát módja már jól bevált az Egyesült Államokban, különösen Kaliforniában és a Csendes-óceán északnyugati partvidékén. A kecske közismert erdőpusztító, mindent megeszik, amit ehetőnek érez, különösen a faleveleket szereti, éppen ezért alkalmas az erdőszegélyek tisztogatására.

Tölgyfa ágai közé mászott egy kecske, hogy elérje a fa leveleit a dél-portugáliai Moita da Guerra közelében. Forrás: MTI / AP /Armando Franca

A legtöbb erdőtűz a július 1. és szeptember 30. közötti időszakban pusztít az ibériai államban, ezért a kormány egy sor megelőző intézkedést léptetett életbe. Kecskékkel és buldózerekkel tisztítják az erdőket az országutak mentén 10 méteres sávban. A magányosan álló ingatlanok tulajdonosainak a házak körül 50 méteres sugárban meg kell tisztítaniuk a területet, a falvak körül egy 100 méter sugarú ilyen zónát kell létrehozni. A falvakban menekülési útvonalak és ideiglenes menedékhelyek kialakítását rendelték el, és azt, hogy harangszó jelezze, ha a tűz közelít a településhez.

Kecskenyájat terelnek egy hegyoldalon az erdő felé a dél-portugáliai Moita da Guerra közelében. Forrás: MTI / AP / Armando Franca

A kormány a tűzoltóság számára 12 tűzoltó-repülőgépet és 41 helikoptert bérel. Ígéretet tett arra, hogy több mint 10 700 tűzoltó áll majd készenlétben az adott időszakban, ezerrel több mint tavaly.

Borítóképünkön kecske legel egy hegyoldalon a dél-portugáliai Moita da Guerra közelében 2018. június 5-én.

Forrás: MTI / AP / Armando Franca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!