Verseny az idővel

2021.01.13. 14:35

Kevesebb mint 40 nap alatt akarják körbevitorlázni a Földet

A francia Franck Cammas és Charles Caudrelier, valamint legénységük kevesebb mint 40 nap alatt akarja körbevitorlázni a Földet, ezzel új világcsúcsot állítanának fel a Trophée Jules Verne (Verne-trófea) keretében.

Forrás: Shutterstock

A Maxi Edmond de Rothschild nevű trimarán vasárnap indult útnak a franciaországi Ouessant szigetétől, hogy megdöntse a Francis Joyon és legénysége által 2017 januárjában felállított világcsúcsot, amely 40 nap 23 óra 30 perc volt.

A hattagú csapat egyszer már útnak indult november 25-én, ám két nappal később véget is ért az útjuk, mivel egy azonosítatlan úszó tárggyal ütköztek, és az időjárási viszonyok sem voltak kedvezőek.

A világcsúcs megdöntéséhez a hajónak az indulástól számított öt napon belül Ecuadorban kell lennie, 12 napon belül el kell érnie a Tű-fokot, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán találkozik, és február 20. hajnaláig vissza kell érnie Ouessant szigetéhez.

A Trophée Jules Verne kiírását a híres francia író Nyolcvan nap alatt a Föld körül című regénye ihlette. A verseny első győztese a francia Bruno Peyron volt 1993-ban 79 nap és 6 órával.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!