schönbrunn

2018.02.10. 18:09

Kiosztották a pandáknak járó legrangosabb elismerést

Két kategóriában is megkapta a pandavilág „Oscar-díját” a Schönbrunni Állatkert. Az ikreit nevelő Jang Jang nevű nősténynek ítélték a 2017-as év pandaszemélyiségének járó elismerést, egy gyerekkönyvet pedig a szórakoztató oktatási munkákat díjazó kategóriában jutalmaztak.

A panda bear (Big Panda) enjoys the afternoon sun in Tiergarten (zoological garden Schoenbrunn) Schönbrunn in Vienna at a pedestal between the trees on 03. November 2017. The Schönbrunn Zoo is one of the six in Europe that practices a panda breed. (Photo credit should read "ALEX HALADA/APA-PictureDesk via AFP")

Forrás: AFP/APA/APA-PICTUREDESK

Fotó: Alex Halada

Jang Jang a Giant Panda Global Awards aranydíját kapta. Az elismerést az állatkert képviselői Berlinben vehették át.

„Pandanőstényünk, Jang Jang már első három bocsa felnevelésekor is kiváló anyának bizonyult. Az ikrek, Fu Feng és Fu Ban nevelése pedig igazi szenzáció, mivel még soha korábban nem tudott állatkertben vagy intézményben élő pandanőstény emberi segítség nélkül ikreket nevelni. Nagyon is megérdemelte a díjat”

- mondta el Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója.

A szórakoztató oktatási munkákat méltató kategóriában ezüsttel díjazták a Der kleine Zoo-Entdecker. Grosser Panda (A kis állatkerti felfedező. Óriáspanda) című gyerekkönyvet. Daniel Zupanc fotós és Johanna Bukovsky állatkerti szóvivő közös munkája játékos formában gazdagítja a gyerekek óriáspandákról szóló ismereteit. „Közel áll a szívünkhöz a feladat, hogy átadjuk a tudást a legifjabb állatbarátoknak” – fogalmazott Bukovsky a díj átvételekor Berlinben.

A 12 kategóriában odaítélt Giant Panda Global Awards elismerést Jeroen Jacobs „pandanagykövet”, a www.giantpandaglobal.com internetes oldal kitalálója hívta életre. Idén ötödik éve adták át az elismeréseket. A cél felhívni a figyelmet az óriáspandára és az ennek a veszélyeztetett fajnak a megmentéséért tett erőfeszítésekre. A díjakról online szavazatok alapján döntöttek, 127 ország pandarajongói 300 ezer szavazatot adtak le.

Az év aranydíjas pandabocsa a beauvali állatkertben élő Jüan Meng lett, az első óriáspanda, amely Franciaországban született. A Kína kedvenc pandája kategóriában Csi Zai, a világ egyetlen, fogságban élő barna-fehér óriáspandája győzött. A Kínán kívüli kedvenc óriáspanda címét Meng Meng nyerte, a Berlini Állatkert nőstény pandája. „Életműdíjat” kapott Paszi, a Fucsoui Pandavilág nősténye, amely tavaly szeptemberben pusztult el 37 évesen, a legidősebb fogságban tartott óriáspandaként.

Vadon 1864, fogságban 520 óriáspanda él a világon.

Borítókép: A Schönbrunni Állatkert pandája.

AFP PHOTO / APA / APA-PictureDesk / Alex Halada

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!