több mint 600 éves

2019.04.24. 07:23

Különleges porcelánmanufaktúra romjaira bukkantak Kínában

A Ming-dinasztia (1368-1644) hajnalán működött császári porcelánmanufaktúra romjait tárták fel a délkelet-kínai Csianghszi tartományban.

Forrás: AFP / Xinhua

Fotó: Zhou Mi

A kínai porcelángyártás fellegváraként számon tartott Csingtöcsenben feltárt romokat a hajdani üzem nyugati falának maradványaiként azonosították a régészek.

A helyi régészeti intézet egyik munkatársa, Csiang Csien-hszin elmondta, hogy a tavaly április óta tartó ásatási munkálatok során az üzem égetőkemencéjének maradványait, valamint a kiselejtezett és megsemmisített porcelánok számára kialakított gödröket is feltártak.

Rengeteg töredéket találtak
Fotó: Zhou Mi / AFP / Xinhua

A szakember szerint a falmaradványok között a Ming-dinasztia két uralkodójának idejéről való ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelán tárgyakat, azokat be kellett zúzni és el kellett temetni.

Borítókép: Képeket készítenek Csingtöcsenben a talált porcelándarabokról 2019. április 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!