mint a szőrös krumplik

2018.10.15. 13:15

Különös élőlények lepték el az ausztrál strandot

Igen ritkán látható, különös teremtményeket, fehér szívsünöket fedett fel az apály vasárnap egy északnyugat-ausztráliai strand homokjában.

Man walking dog at sunset on Cable Beach, Broome, West Kimberley, Western Australia November 2017 | usage worldwide

Fotó: Picture-Alliance/AFP

Az apró termetű, mindössze 5-6 centiméter hosszú állat szív alakú és sűrű, puha, homokszínű tüskék borítják. A leginkább szőrős burgonyára emlékeztető tengeri teremtmény szívókás lábaival halad előre a homokban apálykor és közben algával táplálkozik.

Az északnyugat-ausztráliai Broome városának festői Cable Beach strandjára kiérkező turisták végignézhették, ahogy a sünök hosszú „ösvényeket” hagynak maguk után a nedves homokban.

Az Environs Kimberley természetvédelmi szervezet ökológusa, Malcolm Lindsay az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorszóró társaságnak elmondta, hogy a tengeri sünök meglehetősen gyakoriak Ausztrália trópusi strandjain, ám mégis igen ritkán látni őket.

„Azt hiszem, az emberek most azért találkoznak velük, mert különösen alacsony az apály és elmossa a homokot” – mondta a szakember.

Borítókép: férfi sétáltatja kutyáját a Cable Beachen

AFP / DPA / picture alliance / paul mayall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!