még keresik

2018.03.11. 18:56

Leemeltek a falról és elloptak egy 700 éves festményt Bolognában

A Szent Ambrust ábrázoló reneszánsz alkotás egy múzeumból tűnt el.

A 14. századi festményt a bolognai Pinacotecából lopták el szombat este – írta az Il Resto del Carlino napilap.

A kulturális örökség helyi felügyeletéhez tartozó csendőrök megkezdték a nyomozást a Giusto de' Menabuoi korai reneszánsz festőnek tulajdonított, a 14. század második felében készült portré tolvajai után. A kis méretű, 29 centiméter magas, 19 centiméter széles festmény a képtár 3-as terméből tűnt el, melynek falán 2003 óta lógott.

A csendőröket szombat este 18.30 körül értesítették, a nyomozók a helyszínen keresték a betörők nyomait. Elemezték a videokameráknak az előtérben és a teremben rögzített felvételeit is. Vasárnap délelőtt újra a helyszínen voltak, megvizsgálták a termet és a képtár környékét is.

Az események első rekonstrukciója alapján úgy tűnik, a tolvaj levette a képet a falról és elrejtette, mivel a mű alig nagyobb egy A4-es lapnál.

Tisztázni akarják, hogy a képet önálló biztonsági rendszer védte-e és működött-e a lopás napján. Azt is vizsgálják, megbízásból lopták-e el Szent Ambrus portréját, vagy azonnali eladásra szánták.

A képet felvették a felügyelet adatbázisába, melyet az illegálisan eltulajdonított kulturális javakról vezetnek.

Az ellopott, 70 ezer euró (21 millió forint) értékű festménnyel azonos teremben található a korai olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Giotto híres szárnyasoltára is.

Hasonló lopást jelentettek a faenzai képtárból február végén, onnan egy névtelen 13. századi festő Krisztus keresztre feszítése és pokolra szállása című képét vitték el.

Borítókép:  Photographee.eu/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!