felfedezés

2017.10.20. 16:15

Leprás csontokat találtak Abonyban

Az elmúlt években egy 5700 évvel ezelőtt élt népesség életmódját és betegségeit vizsgálta egy magyar kutatócsoport. Ennek során a leprás megbetegedés ma ismert legkorábbi nyomait mutatták ki emberi maradványokon.

Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki kutatók a mai Abony közelében a rézkorban élt emberek maradványain.

A BTK Régészeti Intézetének munkatársai a késő rézkor kezdetén, Kr. e. 3700-3600 körül ott élő közösség települését tárták fel 2004 és 2008 között.

Az előkerült emberi maradványokat egy antropológusokból és régészekből álló kutatócsoport elemezte az MTA BTK Régészeti Intézete, az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszéke, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem munkatársainak együttműködésében.

Fábián Szilvia régész, főosztályvezető és Hajdu Tamás antropológus, az ELTE TTK Embertani Tanszék egyetemi adjunktusa pedig október 20-án vizsgálta az Abonynál talált egyik leprás ember csontvázát a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Feltárási és Lelet-feldolgozási Főosztályán.

Borítókép: MTI / Mohai Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!