extra csavar

2020.08.08. 10:00

Ez a pici bogár halhatatlan néhány békával szemben

Képes sértetlenül kimenekülni az őt lenyelő békából egy különleges bogár, a Regimbartia attenuata – közölte Sindzsi Szugiura, a japán Kobe Egyetem ökológusa.

Forrás: Twitter

A rovar bizonyos békafajokból képes épségben előkerülni, ilyen például a Pelophylax nigromaculatus. Más békákhoz hasonlóan ennek a fajnak sincsenek fogai, így nem tudja a rovart lenyelés előtt megölni. Ezt a feladatot az emésztőrendszere végzi el.

Ez azonban nem működik a Regimbartia attenuata esetében, amely a szakértő szerint

ürítésre ingereli a békát, hogy aztán az ürülékkel együtt kiszabaduljon.

A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy első alkalommal sikerült dokumentálni, amint a rovar épségben kimászott a békából az elfogyasztása után.

A bogár és a béka Japán ugyanazon mocsaras területén él. Fiatal és felnőtt békákkal etették meg a bogarakat a szakértők, hogy a rovar önvédelmi technikáját megvizsgálják.

A békák könnyedén lenyelték a rovarokat, de hat órán belül a bekebelezett rovarok 93,3 százaléka előbukkant a hátsó fertályukon, ugyanolyan élénken, mint hosszú utazásuk elején.

A kutatók megfigyelték, hogy ugyanez történik négy másik békafaj, a Pelophylax porosus, a Glandirana rugosa, a Fejervarya kawamurai és a Hyla japonica esetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!