változás

2019.02.02. 09:32

Májustól minden egynapos turistától belépőt szednek Velencében

Az összeget városfejlesztésre fordítják.

Májustól 3-tól 10 euróig terjedő napi belépődíjat fizettetnek Velencében azokkal a turistákkal, akik nem szállnak meg a lagúnák városában.

Az összeg függ az évszakoktól és attól, hogy hétköznap vagy hétvégén érkezik-e a látogató – írta szerdai számában a Corriere della Sera című olasz lap. A legtöbbet azokon a munkaszüneti napokon kell fizetni, amikor különösen nagy a tolongás a műemlék városban.

A belépődíjat egyformán beszedik a vonattal, autóval vagy hajóval érkezőktől, így az óceánjáró sétahajók néhány órára kiszálló utasaitól is, de mentesül a díjfizetés alól mindenki, akinek akár csak egy éjszakára szóló szállásfoglalása van Velencében.

Luigi Brugnaro polgármester azt mondta a lapnak, hogy nem büntetni akarják az egynapos turistákat, csak tőlük is hozzájárulást kérnek a város karbantartásához és takarításához.

A polgármester három éven belül el akarja érni, hogy a turisták ne csak a szállást foglalják le előre, hanem az egynapos városnézéseket is, hogy el lehessen kerülni a torlódásokat.

Az önkormányzatban az ellenzék garanciákat követel arra, hogy a belépti díj bevezetésétől várt évi 50 millió euró (15,8 milliárd forint) többletbevételt valóban a város lepusztulásának megakadályozására fordítják.

A városi tanács várhatóan február 5-én hoz formálisan is határozatot a belépődíj bevezetéséről.

A legforgalmasabb napokon a 130 ezret is eléri a lagúnák városában megforduló turisták száma.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!