korábban mint gondolták

2018.08.07. 12:45

Már a kőkorszaki ember is rendszeresen halászott hálóval

Az eddig feltárt legrégebbi halászhálósúlyokra bukkantak a régészek egy dél-koreai barlangban: a kutatók szerint a felfedezés azt sugallja, hogy az emberek az eddig véltél jóval korábban, már 29 ezer évvel ezelőtt is kifinomult módszerekkel halásztak.

Forrás: afp

A Jonszei Egyetemi Múzeum igazgatója, Han Csang-gjun szerint a Dzsongszon megyében talált tizennégy mészkősúlyon végzett radiokarbonos kormeghatározás eredményei „csaknem 19 ezer évvel korábbra helyezik a hálós halászat történetét”.

A kutatók korábban is találtak már hálósúlyokat – a halászháló széleire kötött nehezékeket – a japán Fukui prefektúrában és a dél-koreai Csongdzsu városában, ám azok mind újkőkori leletek voltak és a szakemberek tízezer évesre becsülték őket.

A régészek szerint a mostani felfedezés azt sugallja, hogy a felső paleolitikum emberei rendszeresen halásztak.

Az idén júniusban feltárt, 14-52 grammot nyomó és 37-56 milliméter átmérőjű mészkősúlyokon bemetszések vannak, amelyek révén a hálók aljára lehetett erősíteni őket. A hálókat a sekély folyamokban használták apró halak elfogására.

A felfedezett halászsúlyok
Fotó: AFP PHOTO / YONSEI UNIVERSITY MUSEUM

A szakemberek halak és egyéb állatok megkövesedett csontjait, kőeszközöket és szárítóállványokat is találtak a barlangban.

A mostani felfedezést megelőzően a legrégebbi halászati eszközök azok a tengeri csigák vázából készült horgok voltak, amelyeket egy dél-japán szigeten találtak és mintegy 23 ezer évvel ezelőttről származnak.

Borítókép: Illusztráció

Halpiac Dél-Koreában

AFP / PETER KNEFFEL / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!