páratlan kilátás

2018.11.17. 14:10

Megépült a világ első lefelé nyúló hotelje Kínában

A 88 méter mélyen egy szakadékba épített különleges szálloda november 20-án nyitja meg kapuit.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Wang Dong

A Shimao Wonderland nevű ultramodern épület 19 emeletéből 16 a talajszint alatt található, csak három szintje emelkedik a földfelszín fölé. Az építészek úgy tervezték, hogy az épület „legördüljön” egy nagy, elhagyatott kőfejtő meredek szikláin.

A tíz éve kezdődött építkezésen ötezer mérnök és munkás dolgozott, a munkálatok költségét 555 millió dollárra (158 milliárd forintra) becsülik. A hotel mind a 336 szobája rendelkezik balkonnal, amelyek lenyűgöző kilátást nyújtanak az épülettel szemben lévő, a kőfejtő tetejéről lezúduló vízesésre.

Vannak vízszint alatt lévő szintek is. A két alsó szint egy tíz méter mély akváriumba „merül”, az ott megszállók ablakai halakkal teli medencékre tekintenek.

A mérnököknek váratlan problémákkal kellett szembenézniük, ugyanis mielőtt az építkezés 2013-ban elkezdődött, heves esőzések hatására megáradt az egyik közeli folyó, és félig feltöltötte a bányát. Az építészek ezért a gödör peremére töltést építettek, hogy megakadályozzák ennek megtörténtét a jövőben. A vízszintet szivattyúkkal szabályozzák.

A projekt egyik leglátványosabb eleme a hotellel szemben a bányagödörbe lezúduló vízesés. Az extrém sportokat kedvelők pedig akár a sziklamászást is kipróbálhatják a bánya falán.

Kína gyors gazdasági növekedésének hatására egyre több az építkezés az országban, ami gyakran igen különleges építményeket eredményez. A Kínai Központi Televízió pekingi központját például különleges alakja miatt „a nagy alsónadrágként” emlegetik. Kína délnyugati részén pedig egy olyan felhőkarcoló épült, melynek egyik oldaláról 108 méteres vízesés zúdul a mélybe.

Borítókép: A Shimao Wonderland nevű ultramodern épület november 20-án nyitja meg kapuit

Forrás: AFP/Imaginechina/Wang Dong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!