expedíció

2020.09.19. 07:19

Megmentik az olvadástól a „klíma archívumát” svájci tudósok

Fúrással mintát vesznek a Grand Combin-hegy olvadó gleccseréből.

Forrás: Shutterstock

A svájci Paul Scherrer Kutatóintézet (PSI) tudósai elindultak, hogy a földi éghajlat egyedülálló emlékéből megmentsenek néhány mintát. A gleccserek jege úgy „olvasható”, mint egy történelemkönyv. Ezt az archívumot azonban semmivé teszi a globális felmelegedés: elolvad a gleccserrel együtt.

A kincs megmentéséért a tudósok 4000 méternél magasabban, párhuzamosan három, egyenként 80 méter mély fúrást végeznek.

A három jégmagot később más veszélyeztetett gleccserek mintáival együtt az Antarktisz egy jégbarlangjában fogják tárolni. Ebben a „fagyasztószekrényben” általában -50 Celsius-foknál alacsonyabb a hőmérséklet.

A hat-tíz napos expedíció a nemzetközi Ice Memory (Jégemlékezet) projekt része, amelyet többek között az UNESCO is támogat.

A jégmagok nem csak a klíma rekonstrukciója miatt értékesek. „A furatmintákban biztosan találhatók további lerakódások és üledékek, amelyekről egyáltalán nem tudjuk, milyen tudományos kérdések megválaszolásában segítenek a jövőben” – magyarázta Margit Schwikowski, a PSI környezetkémiai laboratóriuma és az expedíció vezetője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!