ártatlan áldozatok

2018.02.08. 13:33

Megnehezítették az elefántgyilkosok dolgát

A közép-afrikai országban egy évtizede még 45 ezer erdei ormányos élt, ez volt a térség legnagyobb populációja, ám azóta 15 ezer egyed esett orvvadászok áldozatául.

GPS-nyomkövetővel látják el az erdei elefántokat Gabonban, hogy megakadályozzák orvvadászatukat, elejét vegyék az elefántcsont illegális kereskedelmének.

A közép-afrikai országban egy évtizede még 45 ezer erdei elefánt élt, ez volt a térség legnagyobb populációja, ám azóta 15 ezer egyed esett orvvadászok áldozatául.

A helyi szakemberek dél-afrikai állatorvosok segítségével december óta 20 elefántra szereltek fel GPS-nyakörvet az északkelet-gaboni Mwagna és Ivindo természetvédelmi területeken, a szomszédos Minkebe parkban, amely a vadorzókkal vívott háború fő frontja.

Februárban folytatják akciójukat.

Minden műveletben öt-hét ember vesz részt, állatorvosok, parki járőrök, nyomkeresők, akik a sűrű esőerdőben próbálnak az állatok nyomára bukkanni.

Egy nap csak egy vagy két állatot tudnak ellátni nyomkövetővel. Amikor észrevesznek egy elefántot, az állatorvos légpuskából etorfinnyilat lő ki, ezt a morfinnál több mint ezerszer erősebb szert alkalmazzák nagytestű állatok, mint az elefánt elkábítására.

„A túl nagy adag megölheti őt. Ha túl gyenge, az állat elszaladhat. Pontosan kell meghatározni az adagot”

- magyarázta Jean-Baptiste Squarcini, a gaboni nemzeti parkszolgálat (ANPN) igazgatója.

A gyakran öttonnás, alvó elefántot a csoport szakemberei megvizsgálják, mintákat vesznek róla és ráillesztik a hatalmas GPS-nyakörvet. Az egész folyamat mintegy tíz percig tart, és a csoport tagjai a közelben elrejtőzve megvárják, amíg az állat magához tér.

Az állatokat az ANPN-nek a fővárosban, Libreville-ben lévő központjából figyelik. A műholdas követéssel azonnal látják a hatalmas képernyőn, ha veszélybe kerülnek, lakott térséget közelítenek meg, vagy túlságosan sokáig maradnak mozdulatlanul.

„Látjuk, hogy ha háborús övezetbe vándorolnak az állatok, vagy olyan helyre, ahol gyakran találunk tetemeket, ami vadorzók jelenlétét jelzi”

- magyarázta Parfait Ndong Ondo, a központ egyik munkatársa.

A parkok járőreit azonnal mozgósítják a központból, hogy az állatokat vezessék biztonságos helyre.

Címkék#afrika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!