Ország-világ

2021.10.26. 22:05

Megnőtt a családok térigénye a járványban

A home office és az állami támogatások sokakat vittek az agglomerációba.

Family of Four Having fun Playing with Cute Little Pomeranian Dog In the Backyard. Father, Mother, Son Pet Fluffy Smart Puppy, teach and train it Commands. Sunny Summer Day in Idyllic Suburban House

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

A kertes házak, illetve azok a budapesti városrészek és vidéki települések voltak a járvány időszakának egyértelmű nyertesei, ahol ilyen ingatlanok találhatók – állapítja meg körképében a Balla Ingatlan. Az ingatlanközvetítő cég szakemberei úgy látják, hogy a bezártság és a korlátozások rávilágítottak a nagyobb terek és a saját kert fontosságára, így a családok megindultak az agglomeráció felé – írja a Magyar Nemzet.

Annál is inkább, mivel a home office miatt nem kellett bejárni az irodába, az állami támogatások is ebbe az irányba terelték őket, ráadásul Budapesttől 20-30 kilométerre egy nagyobb budapesti lakás áráért önálló családi házat vagy ikerházat tudtak vásárolni

– magyarázta Balla Frigyes, a cég IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője, hangsúlyozva, hogy hasonlót tapasztalni más kerületekben is.

Kántor Istvánné, a cég X. és XVII. kerületi felelőse szerint

az online oktatás és munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet milyensége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

Rencsevics Mária, a XIX. és XX. kerület szakmai vezetője ugyanakkor érdekes kettősséget említett: noha a home office miatt nőtt a családok térigénye, és a zöldterület, a kertkapcsolat, az önálló kert egyre fontosabb sokak életében, a korábban rövid időre megtorpanó panelpiac is új erőre kapott.

Csepelen vagy a dél-pesti agglomeráció településein főként olcsóbb ingatlanokat keresnek, a 20–40 millió forintos árkategóriában a legélénkebb a kereslet. Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi iroda szakmai vezetője szerint ezzel magyarázható, hogy Csepelen a családi házakra alig mutatkozik érdeklődés, hiszen a királyerdei részen a legrosszabb állapotú, szinte lakhatatlan házak is 60-70 millió forintba kerülnek.

A Duna másik oldalán is az agglomeráció és a külső budai részek családi házas övezeteiben lehetett igazán mozgást érzékelni, így Érden, Nagytétényben vagy a XXII. kerület peremén. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője szerint a vevők leginkább a 40-50 millió forintos árszintig keresték az eladó, jellemzően felújítandó házakat.

A felújításhoz kivitelezőt lehet ugyan találni, de meg kell fizetni az árát: a szakemberek ugyanis oda mennek dolgozni, ahol többet fizetnek nekik

– jegyezte meg Nagy Csaba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!