állati határozat

2017.09.12. 16:47

Megszületett a döntés a híres majomszelfiperben

Két év után került pont az ügy végére.

Megnyerte a brit fotós a két éve húzódó szerzői jogi pert a majomszelfi ügyében: egy amerikai bíróság a fotósnak adott igazat, aki viszont önként lemondott a fotóval kapcsolatos jövőbeni bevételei negyedéről a fényképezőgépével véletlenül magát lefotózó makákó javára.

David Slatert a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, szerintük ugyanis a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News keddi beszámolója.

A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik „a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár vigyorgó szelfit, amelyek nagy sikert arattak világszerte.

A PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését, Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak.

A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!