rekorder

2017.11.22. 14:35

Milliárdokért kelt el Robi (videó)

A mozifilmes kellékek esetében árverési rekordot jelentő 5,3 millió dollárért (1,4 milliárd forint) cserélt gazdát egy New York-i aukción a Tiltott bolygó című 1956-os sci-fi klasszikus több mint két méter magas robotfigurája.

A Bonhams aukciósház keddi közlése szerint Robby the Robot (Robi a robot) ezzel maga mögé utasította a korábbi rekordert, a Humphrey Bogart főszereplésével készült A máltai sólyom című 1941-es film valamivel több mint 30 centiméteres sólyomszobrát, amely 4 millió dollárért kelt el egy aukción, és még Marilyn Monroe 4,6 millió dollárért gazdát cserélt legendás fehér ruháját is túlszárnyalta a Hétévi vágyakozás (1955) című filmből.

„Robi, a robot egyike az amerikai kultúra azon szimbólumainak, amelyek beleivódtak a DNS-ünkbe” – jegyezte meg közleményében Catherine Williamson, az aukciósház szórakoztatóipari relikviákkal foglalkozó részlegének vezetője.

Az üvegkupolaszerű fejjel és mozgatható végtagokkal, köztük egymásra pakolt bowlinggolyókra emlékeztető lábakkal rendelkező robot Dr. Morbius odaadó szolgálóját alakította a Tiltott bolygóban, és nem egyszer ellopta a show-t a film jeleneteiben száraz humorával és a beszéde közben felvillanó testrészeivel.

A három részből álló robotot annak idején nagyjából 100 ezer dollárból építették meg, amely összeg ma már csaknem egymillió dollárnak felelne meg.

A robot új tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Címkék#árverés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!