Forró és forradalmi idők ezek

2018.07.27. 14:03

Mindeddig elképzelhetetlen szentségtörés rázta meg a brit krikettsportot

A kánikula miatt megtörve a több száz éves hagyományt, a londoni Lord's stadionban idén először zakó nélkül is beengedi az urakat a VIP-szektorba. „Haladó klub vagyunk” – idézte Jamie Cliffordot a The Times című lap pénteken.

Nagy-Britanniát csaknem 60 éve nem tapasztalt száraz nyár és forróság sújtja. A csütörtöki volt az év eddigi legmelegebb napja, a londoni Heathrow repülőtér környékén 35 fokot mértek. A hőmérséklet az ország sok részén éjjel sem csökken az ilyenkor nappal megszokott 23-24 fok alá, egyes vidékeken pedig több mint 50 napja nem esett az eső.

Ez az extrém időjárás páros lábbal trappolt bele a krikettsport kétszáz éves szentélyébe: most először zakó nélkül is beengedik a férfiakat a nézőtér legelőkelőbb részébe, a Viktória királynő korából fennmaradt és csak a tagok és vendégeik számára fenntartott pavilonépületbe.

A világhírű helyszín tulajdonosa,

a Marylebone Cricket Club közölte, a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre és arra való tekintettel döntöttek az öltözködési előírások lazításáról, hogy az előrejelzések szerint akár a melegrekord is megdőlhet.

A Marylebone Cricket Club főtitkár-helyettese emlékeztetett arra, hogy nagy meleg idején általában engedélyezik a férfiaknak, hogy a játékot a teraszon szemlélve levegyék zakójukat, de érkezniük abban kell, és az épületben viselniük kell a ruhadarabot. Most először viszont zakó nélkül is érkezhetnek.

„Haladó klub vagyunk”

- idézte Jamie Cliffordot a The Times című lap pénteken.

Guy Lavender, a klub főtitkára zakóban, és a kötelező (és a klub hagyományos színeivel csíkozott) nyakkendőben
Fotó: lords.org

Az 1787-ben alapított Marylebone Cricket Club – amely 1814 óta működik a London St John's Wood nevű kerületében álló és világszerte a krikett szentélyeként számon tartott stadionban – és a hazai csapat Middlesex County Cricket Club

továbbra is ragaszkodik azonban a nyakkendő viseléséhez.

A stadionban csütörtök este a Middlesex County Cricket Club fogadta a Hampshire County Cricket Club együttesét. A mérkőzés kezdetén, 18.30-kor 33 fok volt, sok néző a hőség miatt azonban nem ment el, pedig elővételben 18 ezer jegy kelt el.

A Pavilon 1890-ben nyílt meg. 1999-ig nők tagként nem mehettek be a mérkőzésekre, kivéve a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébetet.

Borítókép: www.lords.org

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!