a harmadik pólus

2019.02.05. 07:30

Minimum az egyharmada eltűnik a Himalája jégborításának

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt az évszázad végéig – derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból.

India, Jammu and Kashmir, Himalaya, Ladakh, Changthang plateau (Changtang), Rupshu valley, Tsomoriri lake (4530m)

Fotó: hemis.fr

Szakemberek szerint a kiterjedt gleccserei révén a Hindukus-Himalája régió a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó „harmadik pólusa”.

A katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) munkatársa, Philippus Wester szerint azonban

a globális felmelegedés átformálja a fagyos, gleccser borította hegycsúcsokat

az Afganisztán, Banglades, Bhután, Kína, India, Mianmar, Nepál és Pakisztán területére kiterjedő régióban.

A jelentés szerint a régió jégborításának több mint egyharmada – 36 százalék – akkor is elolvad 2100-ig, ha a világ kormányai szigorú lépéseket tesznek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak betartása érdekében

és 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest, ekkor ugyanis ezekben a hegyekben a globális felmelegedés 2,1 Celsius-fok lesz.

A szakemberek szerint

a jégborítás akár kétharmada is eltűnhet, amennyiben az évszázad folyamán a Föld felszínén 4-5 Celsius-fok, a hegységekben viszont 5-6 Celsius-fok lesz a felmelegedés,

és nem sikerül visszaszorítani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. „Számomra ez a legaggasztóbb dolog mindközül” – jegyezte meg Wester a tanulmány ismertetésekor.

Az ICIMOD munkatársa, Eklabya Sharma szerint a gleccserek vékonyodása és visszahúzódása már az 1970-es évek óta megfigyelhető a régió nagy részén.

A Hindukus-Himalája régióban lévő jégmennyiség teljes elolvadása 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

A gleccserek kulcsfontosságú vízkészletet jelentenek a régió 250 millió lakosa számára, és 1,65 milliárd ember van kiszolgáltatva a hegységekből eredő nagy folyóknak.

Az olvadó gleccserek miatt 2050 és 2060 között nőni fog a folyók vízhozama, növelve a kockázatát annak, hogy a magasabban fekvő tavak kilépnek a medrükből és elárasztják a környező településeket, a 2060-as évektől kezdődően azonban a folyamat visszafordul. Wester szerint az Indusra és a közép-ázsiai folyókra lesz a legnagyobb hatással a gleccserek olvadása.

A jégolvadás a térség vízenergia-termelésére is hatással lesz, ám a legsúlyosabban a hegyek lábánál élő gazdálkodókat fogja érinteni a gleccserek olvadása, ők ugyanis az előre megjósolható vízellátására alapozzák a termelésüket.

Borítókép: egy turista nézi az indiai régióban lévő hegyvonulat hóval borított csúcsait

AFP / Hemis / hemis.fr / Cavalier Michel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!