Dinasztikus reformok

2020.01.16. 14:21

Mostantól nő is örökölheti a trónt a Savoyai-háznál

Megváltoztatta trónöröklési szabályait a Savoyai-ház, lehetővé téve, hogy nő is lehessen trónörökös.

Forrás: Pixabay

Victor Emmanuel, az utolsó olasz király, II. Umbertó fia, valamint fia, Emanuele Filiberto a Corriere della Sera olasz napilapot tájékoztatta a dinasztikus reformokról.

A változtatás Emanuele Filiberto 16 éves lánya, Vittoria javát szolgálja, aki Carignani hercegnője és Ivrea márkinője rangot kapott.

Megfontolt döntést hoztunk, nem valamilyen különleges, rendkívüli körülmény diktálta döntést mondta a 82 éves Victor Emmanuel az olasz napilapnak.

A társadalom a nemek egyenlősége felé tart és az uralkodóházak többsége is ezt az irányt követi

magyarázta.

Olaszországban a Savoyai-ház 1861-tól az ország egyesítésétől uralkodott egészen 1946-ig, amikor népszavazás döntött a köztársaság létrehozásáról. Ekkor mondtak le a trónról. A trónörökösöket száműzték az országból egészen 2002-ig, amikor megváltoztatták a vonatkozó törvényt.

A második világháború után a Savoyai-ház tekintélye mélyre zuhant a fasiszta vezetéssel a világháború idején fenntartott kapcsolatai, az 1938-as zsidóellenes törvény jóváhagyása miatt.

Borítókép: II. Viktor Emánuel emlékműve Rómában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!