Cicaméret

2018.12.26. 08:00

Nagyot nőttek a házimacskák a vikingek kora óta

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt: ők nagyobbak lettek.

A ScienceMag oldalán megjelent különleges felfedezésről a magyarmezogazdasag.hu számolt be. Mint írják, Anne Birgitte Gotfredsen archeo-zoológus azt a feladatot adta mentorált diákjának, Julie Bitz-Thorsennek, hogy nézzen át több tucat, ásatásokról származó csomagot, és gyűjtse össze belőlük a macskacsontokat.

Bár a házimacska a közel-keleti vadmacskától származik, a legrégebbi lelet pedig Ciprusról való, mint írják,

minden bizonnyal az egyiptomiak voltak azok, akik hosszú, türelmes munkával kitenyésztették a házimacskák mai is ismert, szerethető természetét

- ismertetik.

Hozzáteszik, hogy Kr. e. 1700-ban a macskák hajókra kerültek, s így bejárták a mediterrán vidékét: egyrészt ajándékként vitték őket magukkal az emberek, másrészt a rágcsálókat tartották velük kordában.

Az írás folytatja a történetet: Krisztus után 200-ban már Dániában is tartottak macskákat. Egy ebből a korból származó hamvasztásos temetkezési helyről az égett emberi csontok között egy macska bokacsontja is előkerült, amit valószínűleg amulettként viseltek. A vikingek szintén tenyésztettek macskákat részben a rágcsálók távoltartására, részben pedig meleg bundájukért.

850 és 1050 között a macskaprém-kereskedelem igencsak jövedelmező volt Dániában.

A mostani tanulmányban Bitz-Thorsen több száz macskacsontot válogatott ki a koppenhágai Zoológiai Múzeumban tárolt zsákokból, melyekben ömlesztve voltak a kutyák, lovak és szarvasmarhák maradványai. A maradványok több, mint 2000 évre nyúlnak vissza, a legrégebbiek a bronzkorból származtak, míg a legfrissebbek az 1600-as évekből.

A vizsgálat során az összes csontot digitális tolómérővel vizsgálták meg, és összevetették a modern dániai macskákkal (az 1870-es évektől napjainkig).

Átlagosan 16 százalékkal lettek nagyobbak a modern macskák a viking korabeli társaiknál

– írták le az eredményeket a tudósok a Danish Journal of Archeology című tudományos lapban.

Mivel a tanulmány csak a dániai macskákra koncentrált, így elképzelhető, hogy más országokban nem ez a trend. Azonban egy 1987-es tanulmány, mely németországi macskacsontokat vizsgált, szintén megerősíti annak lehetőségét, hogy a középkori macskák kisebben voltak modern kori társaiknál.

A növekedés egyik oka lehet az élelemforrás. A középkorban a terjeszkedő városokban tornyosult a szemét, ami vonzotta a rágcsálókat.

Ez bőséges táplálékot jelentett a macskáknak, melynek köszönhetően megnőtt a számuk, és elképzelhető, hogy a méretük is – veti fel a cikk.

A középkor és napjaink közt a macskák dédelgetett és jól tartott házi-kedvencekké váltak, így kevesebb energiára volt szükségük a táplálékszerzéshez – mutatott rá a kutató.

Az egyelőre nem bizonyított, hogy azért nőttek-e meg a macskák, mert több táplálék áll a rendelkezésükre, vagy valamilyen genetikai változás is lezajlott – idézi a portál Claudio Ottonit, az Osloi Egyetem munkatársát. Ahhoz hogy ezt meg lehessen erősíteni, DNS-vizsgálatnak kell alávetni az ősi macska-csontokat, illetve a változó étrendre utaló kémiai jeleket is fel kell kutatni.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!