gyémánteső

2017.10.18. 15:41

A Napkirály gyémántja is kalapács alá kerül

Év végén a XIV. Lajos koronáját díszítő rózsaszín csoda és egy Sierra Leone-i, tojásnagyságú kő is új tulajdonoshoz kerülhet.

A woman poses with the 'Le Grand Mazarin', a 19.07 carat pink diamond, at Christie's auction house in London on October 17, 2017. 'Le Grand Mazarin' is estimated to reach 6-9 million dollars on auction in Geneva on November 14, 2017. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

A Le Grand Mazarin nevű, több mint 19 karátos halványrózsaszín gyémántot XIV. Lajos kapta ajándékba 1661-ben, ezután majdnem minden francia uralkodó koronáját díszítette az ékkő – olvasható a Christie's közleményében.

Az aukciósház elnöke, Francois Curiel szerint a gyémánt:

„A szépség időtlen jelképe, a francia királyok kincse, mely hét uralkodói főt díszített és 350 év európai történelmét kísérte végig, a maga nemében egyedülálló.

Az aukciósház nem fedte fel a jelenlegi tulajdonos kilétét, csak annyit, hogy a gyémánt egy magángyűjtemény része, 5,1-7,7 millió eurót (1,5-2,3 milliárd forint) várnak érte.

A Christie's november 14-i genfi ékszerárverése (Magnificent Jewels Auction) lesz a második alkalom, hogy a Le Grand Mazarinre licitálni lehet, először 130 éve, 1887-ben árverezték el más francia koronaékszerekkel együtt, miután III. Napóleon és felesége a birodalom összeomlása után, 1871-ben Angliába menekült, ékszereiket maguk után hagyva.

A béke tojásnyi gyémántja

Egy másik híres követ, a Sierra Leonéban márciusban talált tojásnyi nyersgyémántot decemberben árverezik el New Yorkban – jelentette be kedden az afrikai ország kormánya. A 709 karátos követ a Béke gyémántjának nevezték el, mert azt remélik, az eladásából származó haszon sokat segít a rendkívül szegény térség gazdaságának.

Értékét egyelőre felbecsülni sem tudták, mivel túl nagy ahhoz, hogy a gyémántok értékének meghatározásához használt szkennerbe beférne

- hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tisztasága és színe is ismeretlen, bár sárgának tűnik, benne áttetsző részekkel, ami arra utal, hogy számos nagyméretű gyémántot foglal magában.

Az állam májusban már megpróbálta értékesíteni a Béke Gyémántját, ám akkor nem kapott megfelelő ajánlatot. A Sierra Leonében talált kövekről szóló véres gyémántok történetét egyébként hollywoodi film is feldolgozta Leonardo DiCaprio és Djimon Hounsou főszereplésével.

A borítóképen a Le Grand Mazarin gyémánt látható. AFP / CHRIS J RATCLIFFE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!