kényes téma

2019.04.01. 14:31

Negyedik hónapja dőltek meg a melegrekordok Ausztráliában

A meteorológiai hivatal adatai szerint márciusban szinte az egész országban mindenhol magasabb hőmérsékleteket mértek a szokásos átlagoknál.

Az ausztrál meteorológiai hivatal adatai szerint márciusban szinte az egész országban mindenhol magasabb hőmérsékleteket mértek a szokásos átlagoknál. A teljes hónapra számítva 2,13 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásos márciusi átlagnál.

Január hónap – az ausztrál nyár csúcsidőszaka – soha nem volt még olyan forró, mint az idei évben: a havi átlaghőmérséklet most először a 30 Celsius-fokot is meghaladta a kontinensnyi országban.

Meteorológusok a melegrekordok megdőlését részben a klímaváltozással is összefüggésbe hozzák. A május közepén tartandó parlamenti választások előtt az éghajlatváltozás kiemelt téma Ausztráliában. Scott Morrison, a jelenlegi konzervatív koalíció élén álló miniszterelnök vonakodik attól, hogy támogassa az üvegházhatásúgáz-kibocsátás drasztikus csökkentését, mert attól tart, hogy az árthat a gazdasági növekedésnek.

Ezzel szemben a felmérések szerint a konzervatívoknál népszerűbb balközép ellenzék éppen hétfőn tette közzé elképzeléseit arról, hogyan lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, elsősorban a megújuló energiaforrások és az elektromos autók előtérbe helyezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!