Újra megmérik

2020.05.25. 10:53

Nem tudjuk, pontosan milyen magas a Mount Everest

Újra útnak indult vasárnap az a kínai expedíció, amelynek célja a Mount Everest magasságának megállapítása. A kínai hegymászócsoport indulását korábban kétszer hiúsította meg a rossz időjárás.

(FILES) In this file photo taken on May 17, 2018, mountaineers make their way to the summit of Mount Everest, as they ascend on the south face from Nepal. - Two more climbers have died on Everest, expedition organisers and officials said on May 25, taking the toll from a deadly week on the overcrowded world's highest peak to ten. (Photo by Phunjo LAMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Phunjo Lama

Az expedíció vasárnap délután kelt útra a 6500 méteren lévő alaptáborból. Az új terv szerint a hegymászók még vasárnap elérik a 7028 méteren lévő 1-es számú tábort, és május 27-én érnek fel a Mount Everest, más néven Csomolungma csúcsára.

Kína április 30-án kezdeményezte a világ legmagasabb hegyének ismételt megmérését.

Az expedíció tagjai a természeti erőforrások minisztériumából és a kínai nemzeti hegymászócsoportból érkeztek.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta hat körben végeztek méréseket és tudományos kutatást a Csomolungmán. A csúcs az 1975-ös mérésük szerint 8848,13 méter, a 2005-ös szerint pedig 8844,43 méter volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!