vadvédelem

2018.12.27. 19:44

Nincs veszélyben a kenyai elefántpopuláció

Csaknem felére csökkent idén az elpusztult elefántok száma Kenyában a tavalyihoz képest; az ország 35 ezer egyedből álló „egészséges” elefántállománnyal rendelkezik – közölte csütörtökön a Kenyai Természetvédelmi Szolgálat (KWS).

Elephants are pictured at the Voi Wildlife Lodge in Tsavo East on August 22, 2018. (Photo by SIMON MAINA / AFP)

Fotó: AFP

Az állami hatóság adatai szerint ebben az évben 396 elefánt pusztult el különböző okokból, míg 2017-ben 727 állat halálát kényszerültek megállapítani. Az adat magába foglalja a természetes okból kimúlt állatok számát is.

A közlemény szerint idén 50 százalékkal sikerült visszaszorítani a vadorzást, a tavalyi 80-nal szemben 40 eset jutott a hatóságok tudomására. A levágott elefántagyarakat mind visszaszerezték a vadorzóktól.

A kenyai elefántállomány ebben az évben is „egészséges maradt” a 35 ezerre becsült példánnyal, ez 119 százalékos emelkedést jelent 1989-hez képest, amikor 16 ezerre becsülték az afrikai országban élő elefántok számát.

Az egyik leghíresebb rezervátumban, a Maasai Mara nemzeti parkban 35 év alatt 149 százalékkal, az 1983 évi 1000-ről 2493-ra emelkedett az elefántok száma.

Az ebben a parkban kimúlt elefántok közül kettő karbamáttartalmú rovarirtószerrel kezelt növények fogyasztásába pusztult bele, a védett területen kívüli megművelt földekre tévedve – emelte ki a KWS.

Borítókép: kenyai elefántok

AFP / Simon Maina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!