Globális felmelegedés

2021.10.26. 13:55

Olvad az antarktiszi jég, egyre gyorsabban emelkedik a vízszint

A vízszint emelkedése mellett száraz tavaszokra, a nyarak számának megnövekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves viharok gyakoribbá válására lehet számítani a szakértők szerint.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet szerint az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz, 80 éven belül akár két méterrel is megnőhet.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken, a holland partoknál az évszázad elejéhez képest 2100-ra 1,2 méterrel növekedhet a tengerszint. Amennyiben pedig a Déli-sarknál az antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, a 2 méteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet.

A tengerszint-emelkedés mértékét az eddigiekhez képest felfelé korrigálták. 2014-ben ugyanis még arra jutottak, hogy 2100-ra legfeljebb egy métert emelkedik a vízszint.

Klímánk egyre jobban a dél-európai klíma irányába halad – fogalmaztak a holland szakemberek.

Hollandiát a folyók medre és az Északi-tenger partja mentén több ezer kilométer hosszan gátak védik. Ezek fenntartását és fejlesztését a nemzeti alap finanszírozza.

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet új adatai saját kutatásaikon és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének augusztusi jelentésén alapulnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!