Szavazásértékelés

2019.04.18. 09:35

Olvasóink lazák és Jedik – de legalábbis Star Wars-rajongók

A közelmúltban megérkezett a Csillagok háborúja sorozat 9. epizódjának előzetese. Véget ér tehát a legendás űropera, amely nemcsak beépült a popkultúrába, hanem egyenesen új életet adott neki.

Star Wars Episode VI - Return of the Jedi Le retour du Jedi 1983 directed by Richard Marquand David Prowse Mark Hamill. COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB © Lucasfilm

Forrás: AFP

Fotó: Lucasfilm / Collection ChristopheL

Sokaknak már most vérzik a szíve, hogy a Star Wars-saga több mint negyven esztendőnyi „regnálás” után a befejező epizódhoz közeledik – néhányan viszont úgy gondolják, hogy az újabb filmekben tapasztalható minőségromlás épp elég indokot szolgáltat arra, hogy ne rágjuk tovább ugyanazokat a csontokat, a producerek ne húzzanak le még több bőrt George Lucas szinte tökéletes alkotásáról.

De.

Lehet azon vitatkozni, hogy csak az eredeti trilógia éri meg a pénzét, vagy a Baljós árnyaktól Az utolsó jediig – illetve a közelgő, Skywalker felemelkedése munkacímű részig – megmutatkoznak a zsenialitás nyomai a sorozaton. Lehet rajongói elméleteket, utó- és előzménysztorikat, élőszereplős és animációs sorozatokat, szerepjátékokat, könyveket, képregényeket gyártani: akármilyen ösvényen induljunk is felfedezőútra a messzi-messzi galaxisban, abban biztosak lehetünk, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk. A karakterek, John Williams zenéje, a lázadó szellemiség a Birodalommal szemben, a szövevényes történet fordulatai, a szállóigék, a látványvilág – és természetesen az Erő – mindvégig velünk marad.

" />

Biztosan többen vannak a földtekén azok, akik hallottak már a Star Wars-ról, mint azok, akik nem. Előbbiek egy emberként fojtották vissza lélegzetüket, amikor Anakin szédületes manővereket mutatott be a fogatversenyen, amikor Obi-Wan mester könnyeivel küzdve hagyta magára sötétségbe hulló, megfeketedő testű-lelkű padavanját, amikor Yoda mester apró kezével, ám rendíthetetlen önuralmával kiemelte a mocsárból az űrhajót, vagy amikor Darth Vader felfedte rokoni kapcsolatát az ifjú Luke Skywalkerrel.

" />

Egyetlen szavukról felismerjük Jabbát, Chewbaccát, Palpatin szenátort és Landót, mind tudjuk, mi az a Halálcsillag vagy az Ezeréves Sólyom, a férfiemberek egy emberként zúgják a feleletet arra, ha Leia azt mondja, szeretlek, egyikünk sem vetemedne arra, hogy lézerkardnak nevezze a fénykardot, és még sosem kötődtünk úgy szériaszámmal ellátott házirobotokhoz, mint ahogy C3PO-hoz, R2D2-hoz vagy legutóbb BB8-hoz tettük.

" />

Nem is soroljuk tovább, hiszen most azoknak szentelünk több figyelmet, akikért olvasóink rajonganak. Legutóbbi szavazásunkban arról kérdeztük a nagyérdeműt, melyik a kedvenc Star Wars-karaktere.

A beérkezett szavazatok megoszlása is jelzi: „oly nehéz a választás”. Vagyis hogy a legtöbb figura – tartozzon akár a Jedik, akár a Sithek oldalához – hozzánőtt a rajongók szívéhez. Győztes persze azért így is született: a vagány, laza, az írott és íratlan szabályokkal, valamint az autoritást képviselő szervekkel egyaránt ellentmondásos kapcsolatot ápoló űrbetyár, a pilótagéniusz, Han Solo a voksolók 26%-ának szívét dobogtatja meg. (Élünk a gyanúperrel, hogy jópár hölgy található olvasóinknak e csoportjában).

" />

Úgy tűnik, a lazaság fontos szempont, hiszen a dobogó második fokára egyrészt az esetlenül is szerethető Jar Jar Binks került a szavazatok 23%-ával, és ugyanennyi voksot kapott az Erő tiszteletének és uralásának, minden bölcsességnek és bátorságnak letéteményese, az élet törvényeit jól ismerő matuzsálem, Yoda mester. Akit motivációs trénerek generációi idéznek azóta is: tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!

" />

Mint fentebb is említettük, vannak vitán felül álló szereplők, akiket egész egyszerűen nem lehet nem szeretni: akkor is rajongunk értük, ha a mondjuk a személyes toplistánknak épp nem a legtetején ücsörögnek. Ilyen karakter Chewbacca, vagyis Chewie, a mindig bölcs vuki, akinek bátorsága Yoda mesterével, hűsége Obi-Van Kenobiéval, találékonysága egy droidéval, talpraesettsége pedig társáéval, Han Solóéval vetekszik – és minden bizonnyal ő a legszőrösebb figura az egész Galaxisban.

" />

Az ellentmondásos alakok, a legbelül-mégis-jó gonoszok a betyárromantika okán általában sokak kedvenceivé válnak, Anakin Skywalkernek, a későbbi Darth Vadernek azonban csupán a szavazatok 12%-át sikerült elnyernie. Olybá tűnik, hogy a szavazók könnyebben szimpatizálnak a végig a jó oldalon álló figurákkal – és természetesen az is könnyen lehet, hogy olvasóink mind a Jedi-tanács tagjai.

Borítókép: részlet A Jedi visszatér című filmből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!