küldetés

2019.07.18. 22:42

Ötvenéves palackposta keresi feladóját

A levelet a brit Paul Gibson írta 13 éves korában.

Forrás: Shutterstock

Ötven éve íródott palackposta feladóját keresi egy ausztrál halász, aki Ausztrália déli partjainál találta meg az üvegbe zárt üzenetet.

Paul Elliot az ausztrál állami rádiónak elmondta, hogy fiával, Jyahval talált rá a palackra az Eyre-félsziget nyugati partjainál, ahol halászni voltak.

Elliot megpróbálja felkutatni az üzenet küldőjét, a brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig.

David Griffin ausztrál oceanográfus szerint a palackot feltehetően partra sodorta a víz, és most egy vihar szabadíthatta ki, ezért maradhatott a part menti vízben épen. A szakértő hozzátette: az óceán sohasem nyugodt, így teljesen lehetetlen, hogy a palack 50 éve sodródna a vízben.

Ha Ausztrália déli partjainál dobták a vízbe, elképzelhetetlen, hogy ott maradt volna, hiszen a víz elvitte volna

- mondta Griffin.

Az egykori fiú földrajzi helyzetéről azt írta az üzenetben, hogy „ezer mérföldre van Fremantle-től”, de nem derül ki, hogy valóban 1000 mérföldet, azaz 1600 kilométert akart-e írni.

Az 1960-as években sok százezer brit kivándorló utazott Ausztráliába, útjukat az ausztrál kormány támogatta, a gyermekek pedig ingyen utazhattak. Néhány éven belül azonban a britek negyede hazatért, mert nem váltak valóra álmaik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!