Artu rokonai

2018.02.13. 09:17

Rendkívül népszerűek a téli olimpia takarítói

Az olimpiai helyszínek tisztaságáért felelős személyzet ritkán kerül az érdeklődés középpontjába, ám ez nincs így a phjongcshangi téli olimpián, ahol szinte mindenki fotózkodni akar a takarítás feladatát ellátó robotokkal.

3288211 02/06/2018 Vacuum cleaning robot at the International Press Center in Pyeongchang. Vladimir Pesnya/Sputnik

A masina küllemében kissé hasonlít a Csillagok háborúja filmsorozat híres R2D2 droidjára. Szőnyegtisztító feladatát szinte a nap 24 órájában fáradhatatlanul végzi, bár a sok érdeklődő rendre megzavarja a folyamatos munkavégzésben, hogy képet készíthessen vele.

A technikailag rendkívül fejlett Dél-Koreában nemcsak takarításra használnak robotokat, hanem például vízosztásra is. Ez a szerkezet a médiaközpontban úgy dolgozik, hogy minden egyes sornál megáll, majd kinyitja az ajtaját, és hangjelzéssel adja a dolgozó újságírók tudtára, hogy elvehetnek egy flakon vizet.

Az étkezdéknél is vannak kisebb méretű gépek, amelyek olyan hasznos információkat vetítenek a bámészkodók elé a földre, mint például az időjárás-jelentést a játékok négy helyszínéről.

Ezek a technikai megoldások nyilvánvalóan elnyerték mindenki tetszését, ugyanakkor sokkal fontosabb lett volna, hogy a pénteki nyitóünnepségen működjön az internetes hálózat, bár a médiamunkások között terjedő folyosói pletykák szerint orosz hekkertámadás eredményezte a teljes hálózat összeomlását.

Borítóképünkön a téli olimpia egyik takarítórobotja.

Forrás: Vladimir Pesnya / Sputnik / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!