kedves gesztus

2018.01.07. 15:21

Róma csúnya karácsonyfája az ünnepek után sem nyugodhat

A sokat gúnyolt, idő előtt elszáradt lucfenyőt múzeumban állítanák ki.

A Venezia tér közepén felállított, hányatott sorsú karácsonyfa az ünnepek végére annyira belopta magát a rómaiak és a turisták szívébe, hogy az önkormányzat immár különféle terveket szövöget a megmentésére, és a 21 méter magas fenyőfa akár múzeumba is kerülhet.

Hétvégi olasz lapok értesülése szerint a spelacchiónak (ütött-kopott) csúfolt karácsonyfának a Tevere partjától nem messze fekvő, néhány éve megnyílt MAXXI modern művészeti múzeum nyújthat menedéket.

A múzeumi megoldás meghiúsulása esetére javasolt B-tervek között szerepel a fenyfő kívánságfaként való megőrzése a város egy másik pontján, feldarabolása és szuvenírként való értékesítése, felhasználása egy olyan köztéri házikó megépítésére, ahol anyák szoptathatnák a csecsemőjüket.

Az Észak-Olaszországból származó fenyőfát már Rómába érkezésekor halottnak nyilvánították, Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt, az nagyon szép és tömör volt.

A fenyőfa felállítását heves viták kísérték. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet azonnali eltávolítását követelte, arra hivatkozva, hogy „a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára”. A római önkormányzat azonban védelmébe vette a fenyőfát, mondván „elegáns és egyszerű”, és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

A szokatlan módon elhíresült karácsonyfának időközben saját Twitter-oldala is lett, több ezer követővel. Számos turista és római volt kíváncsi a szerencsétlenül járt fára. Ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak.

A fenyőfát a fiemmei völgyközösség ajándékozta az olasz fővárosnak, Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

Nem ez volt az első karácsonyfa-fiaskó Rómában, Virginia Raggi polgármester már 2016-ban is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. Akkor az önkormányzat megadta magát a nyomásnak, és az utolsó pillanatban ünnepi ruhába öltöztette az „Olaszország legrondább karácsonyfájának tartott fenyőt”.

2011-ben Gianni Alemano akkori polgármesternek felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az óriás fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésűnek tartottak.

2015-ig Rómában két karácsonyfát állítottak fel, az egyiket a Piazza Venezián, a másikat a Colosseum előtt. Virginia Raggi azonban 2016-ban szakított a hagyománnyal és a takarékosság jegyében nem állíttatott fát a Colosseumnál.

Borítókép: MTI/EPA/Massimo Percossi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!