Spelacchio

2017.12.19. 17:09

A római karácsonyfa nem kér az ünnepekből

Karácsonyfájukat siratják Róma lakosai: a 21 méter magas vörös fenyő, amelynek december végéig kellene ékesítenie a Piazza Veneziát, már az ünnepek előtt elpusztult.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Alberto Pizzoli

A fenyőfát az észak-olaszországi Val di Fiemme ajándékozta az olasz fővárosnak, de Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

Egyes feltevések szerint a gyönyörű fenyőfa a szállítás közben sérülhetett meg, ágai szánalmasan csüngenek. Ezért a közösségi oldalakon egyesek hatalmas vécékeféhez hasonlítják a fát, mások Spelacchiónak – ütött-kopottnak – nevezték. Spelacchiónak már saját Twitter-oldala is van, mintegy háromezer követővel.

A rómaiak ellenpéldaként hozzák fel a Vatikán karácsonyfáját, a 28 méter magas vörös fenyő Lengyelországból érkezett.

A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet a római karácsonyfa azonnali eltávolítását követeli.

„Ez a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára”

– írták közleményükben.

Pinuccia Montanari, a római önkormányzat környezetvédelmi tanácsosa azonban megvédte a fenyőfát, mondván „elegáns és egyszerű” és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

Nem ez az első karácsonyfa-fiaskó Rómában, Virginia Raggi polgármester már tavaly is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. Akkor az önkormányzat megadta magát a nyomásnak, és az utolsó pillanatban ünnepi ruhába öltöztette az „Olaszország legrondább karácsonyfájának tartott fenyőt”.

2011-ben Gianni Alemano akkori polgármesternek felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az óriás fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésűnek tartottak.

2015-ig Rómában két karácsonyfát állítottak fel, az egyiket a Piazza Venezián, a másikat a Colosseum előtt. Virginia Raggi azonban tavaly szakított a hagyománnyal, és a takarékosság jegyében nem állíttatott fát a Colosseumnál.

Borítókép: AFP PHOTO / Alberto Pizzoli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!