Járvány

2020.03.27. 15:00

Szinte csak madárcsicsergést hallani mostanában Párizsban

Egyes utcákon egy hét alatt 90 százalékkal csökkent a zajszennyezés.

Forrás: Shutterstock

„Szokatlan csendet” jegyezett fel a párizsi és a francai főváros külvárosaiban lévő mintegy 150 zajmegfigyelő állomás azóta, hogy kijárási korlátozásokat rendeltek el március 17-én Franciaországban a koronavírus-járvány feltartóztatására.

A zajszennyezést a térségben mérő ügynökség, a Bruitparif csütörtökön közzétette a március 17. előtti és utáni zajtérképeket, amelyek a decibelek zuhanását mutatják.

Különösen szembeötlő a zajcsökkenés a Charles de Gaulle és az Orly nemzetközi repülőterek térségében, mivel a legtöbb légi járatot leállították.

Ugyanez figyelhető meg az autópályák mentén és az éjszakai klubokkal teli körzetekben, ahol a szórakozóhelyek kénytelenek voltak lehúzni a redőnyt.

Bruitparif megjegyezte, hogy „erős zuhanást mértek az emberi tevékenység okozta zajszennyezésben, amit a közúti, a légi és a vasúti közlekedés drasztikus csökkenése, az építkezése leállítása, a szórakozóhelyek bezárása és számos emberi tevékenység beszüntetése okozott Európa egyik legsűrűbben lakott városában.

A térképek szerint Párizs központjában a zajszint jelenleg akkora, mint általában egy külvárosi parkos térségben. Egyes utcákon egy hét alatt 90 százalékkal csökkent a zajszennyezés.

Egyetlen hang van, amelyet a párizsiak egyre többször hallanak manapság, a madarak éneke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!