még egy közös pont

2018.03.02. 17:40

Szótagokat használnak a majmok is

Jobban hasonlíthat a majmok kommunikációja az emberéhez, mint azt eddig hitték: a fehérpamacsos selyemmajmok (Callithrix jacchus) hangképzéskor az emberhez hasonlóan szótagokat használnak.

Forrás: flickr.com

A Tübingeni Egyetem kutatói szerint az állatok füttyszerű hangja nem egyetlen hosszú hang. Sokkal inkább sok rövid alkotóelemből áll – írják a Current Biology című szaklapban.

Steffen Hage szakértő vezetésével a neurobiológusok munkájuk során feljegyezték az állatok kaffogásait és füttyögő hangjait. A majmokat szabálytalan időközönként megzavarták.

„Láthattuk, hogy az állatok megszakították a sipítozást, amikor zavartuk őket. És nem tetszőleges helyen, hanem mindig csak meghatározott pontokon”

- idézi Thomas Pomberger kutatót az egyetem közleménye.

A szakértők szerint a hangképzésnek ezek a legapróbb egységei, és ritmikus előállításuk által a majmok agyában adottak az emberi beszéd előfeltételei. Ha az emberek beszélnek, a mondanivaló ugyanúgy a legkisebb alkotóelemekből tevődik össze.

„Másodpercenként átlagosan 5-10 szótagot képezünk. A fehérpamacsos selyemmajmok másodpercenként 7-8 alkotóelemet képeznek” – mondta Hage.

A kutatások szerint a fehérpamacsos selyemmajmok az emberhez hasonlóan meghatározott ritmusban formálnak hangokat.

„Ez a ritmus evolúciós szempontból elengedhetetlen a nyelv kifejlődésének útján. A majmokkal végzett kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberi nyelv eredetét és jellemzőit jobban megértsük” – fogalmazott a tudós.

Borítókép: Fehérpamacsos selyemmajom.

Forrás: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!