színdarab is készült

2018.11.16. 22:26

Tádzsikisztánban megkezdte működését a világ legmagasabb duzzasztógátja

A gát 30 méterrel szárnyalja túl a korábbi rekordot tartó kínai létesítményt.

Az ünnepélyes avatóceremónián Emomali Rahmon tádzsik elnök nyomta meg a Rogun vízerőmű hat turbinájából az elsőnek az indítógombját. A gát 335 méteres magasságával 30 méterrel szárnyalja túl a korábbi magassági rekordot tartó kínai létesítményt.

A duzzasztógát az elszegényedett, hegyvidéki Tádzsikisztán energiaszükségletét hivatott enyhíteni.

A közép-ázsiai ország szomszédjai, Üzbegisztán és Kazahsztán már az építkezési munkálatokat megelőzően is élesen bírálták a projektet, attól tartva, hogy a duzzasztógát elvághatja gyapot- és gabonatermelő vidékeik vízellátását.

A 2016 végén indult projektet az olasz Salini Impregilo építkezési vállalat kivitelezte, hetven alvállalkozó, többek között orosz, német és kínai cégek bevonásával. Az eredeti építkezés még 1976-ban kezdődött, de a Szovjetunió összeomlása és az azt követő polgárháború miatt abbamaradt.

Az óriási építkezés becslések szerint 3,55 milliárd eurót (több mint 1100 milliárd forint) emésztett fel.

A nyolcmillió lakosú Tádzsikisztán a többi között alumíniumot és gyapotot exportál. A duzzasztógát Emomali Rahmon vezette tekintélyelvű rezsim presztízsprojektje, és sajtóértesülések szerint az építkezés tiszteletére még egy színdarabot is írtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!