a legek könyve

2019.11.30. 22:21

Több mint egymillió euróért kelt el egy eredeti Gutenberg-biblia

Több mint egymillió euróért kelt el egy hamburgi árverésén egy Biblia latina, amely a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatást feltaláló Johannes Gutenberg (1400-1468) nyomdájában készült.

19 November 2019, Hamburg: An employee of Ketterer Kunst, a Hamburg art auction house, leafs through a volume of a Bible from Gutenberg's printing press, which is auctioned off in an anniversary auction of valuable books. The Biblia latina from 1462 by Johannes Fust and Peter Schöffer, the direct successors of Johannes Gutenberg, is worth one million euros and has a circulation of 75 copies. Photo: Axel Heimken/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Axel Heimken

Egy svájci magángyűjtő birtokába került, az új tulajdonos 1,050 millió eurót fizetett (több mint 330 millió forint) az 1462-ben készült könyvritkaságért – jelentette be a Ketterer Kunst aukciósház szóvivője.

Ez a legdrágább biblia, amelyet Németországban valaha elárvereztek. Az aukciósház egymillió eurós leütési árral számolt.

A Biblia latinát Gutenberg utódai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették. A 481 lapból álló könyvet teljes egészében pergamenre nyomtatták, és Itáliában kapott színes és arany iniciálékat. Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ez az első impresszum egy nyomtatott könyvben.

A Fust-Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn, de legnagyobb részt töredékekben. Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!