veszély

2017.11.27. 16:04

Tömeges tragédiába csapott át a rénszarvasok vándorlása

Több mint száz rénszarvassal végeztek száguldó tehervonatok az elmúlt napokban Észak-Norvégiában.

Vérfürdőbe csapott át a rénszarvasok téli vándorlása a száguldó tehervonatok miatt Norvégiában – fogalmazta meg az MTI.

Az NRK norvég közszolgálati adó vasárnapi beszámolója szerint szombaton 65 állattal, míg szerda és péntek között 41 rénszarvassal végeztek a vonatok.

„Nem látok a dühtől”

- mondta Ole Henrik Kappfjell, a 65 elpusztult rénszarvas tulajdonosa, esztelen tragédiának, rémálomnak nevezve a történteket.

Norvégia nagyjából 250 ezer, részben háziasított rénszarvasnak ad otthont, és az állatok többsége az ország távoli északi területein él. Az év ezen időszakában a pásztorok a téli legelőterületek felé terelik a rénszarvasokat. Az út mindig veszélyes, sok állatot elgázolnak az autók, a vonatok, vagy vízbe fulladnak.

A múlt szombati tragédiát követően a dokumentumfilmes Jon Erling Utsi készített felvételeket a véres hóban fekvő rénszarvastetemekről. Utsi szerint a legborzasztóbb azoknak az állatoknak a látványa volt, amelyek nem pusztultak el a balesetben, hanem fájdalmak közepette feküdtek több kilométer hosszan a sínek mellett. Ezeknek a súlyosan sérült példányoknak egy részét le kellett lőni.

Több mint kétezer rénszarvas pusztult el ugyanezen északi vasútvonal mentén 2013 és 2016 között. A pásztorok már szóltak a vasút üzemeltetőjének, hogy emeljen kerítést a sínek mellett, ám pénz híján erre még mindig nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!