Dermophis donaldtrumpi

2018.12.19. 13:32

Trumpról neveztek el egy kukacszerű állatot

Donald Trumpról nevezett el egy újonnan felfedezett kétéltűt egy brit cég, amely az amerikai elnök klímaváltozással szembeni struccpolitikája és a teremtmény föld alatti életmódja között lát párhuzamot.

US President Donald Trump speaks during a meeting with Japan's Prime Minister Shinzo Abe (out of frame) in the sidelines of the G20 Leaders' Summit in Buenos Aires, on November 30, 2018. - Global leaders gather in the Argentine capital for a two-day G20 summit beginning on Friday likely to be dominated by simmering international tensions over trade. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Fotó: AFP

A Panamában felfedezett állatot a londoni EnviroBuild cég vezetője keresztelte el Dermophis donaldtrumpinak, miután csaknem 20 ezer fontért (7 millió forint) megszerezte a névadás jogát egy aukción – írja a BBC hírportálja.

„A Dermophis donaldtrumpi különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, és fennáll a veszélye, hogy kipusztul névrokona éghajlat-politikájának következményei miatt”

- mutatott rá közleményében Aidan Bell, a vállalat társalapítója.

A kicsi, vak teremtmény a lábatlan kétéltűek közé tartozik, amelyek elsődlegesen a föld alatt élnek. Bell az állat életmódja és az amerikai elnök klímaváltozáshoz való hozzáállása között látja a párhuzamot.

„Donald Trump a fejét homokba dugva próbálja meg elkerülni, hogy tudomásul kelljen vennie az ember okozta klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust”

- közölte.

Nem éppen bizalomgerjesztő az elnöki csúszómászó:

A világ vezető tudósai egyetértenek abban, hogy a klímaváltozást elsődlegesen az emberi tevékenység okozza. Trump azonban kételkedik abban, hogy az emberiség lenne a felelős a Föld felszíni átlaghőmérsékletének emelkedéséért.

„Nem tudom, hogy az ember okozza-e”

- mondta még októberben az amerikai elnök a CBS csatorna 60 Minutes című műsorában. Hozzátette: „nem tagadom a klímaváltozást, de az átlaghőmérséklet még nagyon is csökkenhet”.

Trump olyat látott és hallott a klímaváltozás veszélyeit harsogóktól, amitől lekonyult a szája
Fotó: Angela Weiss / AFP

Donald Trump a múlt hónapban megkérdőjelezte kormánya egyik jelentését is arról, hogy a klímaváltozás évente több száz milliárd dolláros költséget és egészségügyi terhet jelenthet az Egyesült Államok számára.

„Nem hiszem el” – mondta akkor az elnök a jelentésről.

Borítókép: Trump talán ezt sem hiszi el

AFP / Saul Loeb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!