réges-régen

2017.10.10. 12:31

Tudta, hogy óriási dinók irtották ki a magyaroszauruszokat? (videó)

Elképzelni is ijesztő, hogy egykor ezekkel a lényekkel volt tele a „légtér”.

Az óriásméretű pteroszauruszt még 2002-ben fedezték fel, és egy reddit-felhasználó osztott meg egy képet, amelyen látható, hogy arányaiban mekkora lehetett ez a lény.

https://www.reddit.com/r/pics/comments/759qzq/giant_azhdarchoids_the_largest_flyers_ever/?ref=share&ref_source=link

Ezután a fotó után, azért felmerülhet az emberben, hogy milyen látvány lehet, ha egy zsiráftermetű óriásgyík leszáll mellé, esetleg bekapja uzsonnára.

A Hatzegopteryx hiányos csontvázát Erdélyben, a Hátszegi-medencében találták meg. Habár kevés kövület került elő, a maradványok mérete és elhelyezkedése arra utalhat, hogy ez a pteroszaurusz a valaha létező legnagyobb repülő élőlények egyike volt.

A maradványokból arra is következtetnek, hogy a Hatzegopteryx óriási méretű lehetett. A kutatók arra még nem jöttek rá, hogy a Hatzegopteryx külön faj-e vagy a Quetzalcoatlus egy fiatal példánya.

A feltételezések szerint 10 – 11 méteres szárnyfesztávolsága lehetett az állatnak. A lényeg, hogy óriási. És, hogy milyen is lehetett az, amikor vadásztak, azt egy BBC által korábban készített felvétel illusztrálja:

A felvétel a Planet Dinosaur: Episode 6, The Great Survivors című részben látható, és külön érdekesség, hogy a magyaroszauruszra vadásznak az óriási repülőhüllők.

Borítókép: commons.wikimedia.org / Mark Witton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!