restaurálás

2021.03.07. 18:10

Újabb ókeresztény katakombát nyithatnak meg Rómában

Az olasz fővárosban több mint 60 ókeresztény temető található, ezek közül azonban sokat nem láthat a nagyközönség.

Vue des catacombes de l'eglise di San Giovanni alle catacombe, 4eme siecle. Syracuse, Italie (pse304879) ©Electa/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: Leemage/AFP

Fotó: Leemage via AFP

Restauráltatná és megnyitná a látogatók előtt a Vatikán a Commodilla-katakombát.

A Róma déli részén, az Ostiense negyedben található ókeresztény temetkezési hely renoválásáról csütörtökön írt alá egyezményt a Szakrális Régészet Pápai Bizottság a munkálatokat anyagilag támogató azerbajdzsán Heydar Aliyev Alapítvánnyal.

A katakomba egy termén, a Félix és Adauctus vértanúknak szentelt basilichettán (kis bazilika) már korábban elvégezték a stabilizálási munkákat, most a többek közt Szent Istvánt és Szent Pétert ábrázoló falfestmények restaurálása következik.

A helyszínt szerdán megtekintette Mehriban Aliyeva, az alapítvány elnöke, az azerbajdzsáni first lady. Az azeri elnökről elnevezett kulturális alapítvány már korábban is támogatott katakombákkal kapcsolatos projekteket Rómában.

Az olasz fővárosban több mint 60 ókeresztény temető található, ezek közül azonban sokat nem láthat a nagyközönség. A római katakombák többsége az egykori területadományozók nevét viseli, így a Commodilla is, bárt ezt korábban az ott eltemetett két fő vértanúról Félix és Auductus-katakombaként is emlegették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!