ahol a madár se jár

2018.09.21. 15:39

Zárt ajtók: egy titokzatos palota rejtett kincsei

Hagyományteremtő céllal tavaly szeptemberben tartották a Magyar Igazságügyi Akadémián az első Bíróságtörténeti hetet, melynek folytatásaként idén, szeptember 20-án, a 154 évvel ezelőtt, szeptember 17-én született egykori kúriai elnökre, dr. Juhász Andorra emlékeztek.

Fotó: Toth-Blum Daniel

Ebből az alkalomból látogattunk el az egykori elnök „munkahelyére”, a Magyar Igazságügyi Palotába, amelyben Bugár-Mészáros Károly műemlékvédelmi szakmérnök nyújtott útmutatást.

Dr. Juhász Andor kúriai elnök búcsúztatója az Igazságügyi palota dísztermében, 1934. szeptember 29-én. A bírói testület tagjai mögött Erzsébet királyné egész alakos képe díszíti a falat.
Fotó: Schäffer Fotószalon és Fotóriport Iroda / FSZEK

Az Országházzal szemközt lévő épületet Hauszmann Alajos tervei alapján emelték 1893 és 1896 között, és a Magyar Királyi Kúria, a Koronaügyészség, a Budapesti Királyi Ítélőtábla, és a Budapesti Királyi Főügyészség számára biztosított otthont egészen 1951-ig. Jelenleg a Néprajzi Múzeum és a Politikatörténeti Intézet működik a falai között.

Az Igazságügyi Palota épülete egy korabeli metszeten:

Az építendő palotához Hauszmann – saját szavai szerint – a „római-barokk stílust” választotta, amelyet „az arányok és részletek szigorúságának fenntartása mellett az antik szellemben” használt fel.

A tervező azt is fontosnak tartotta, hogy hazai művészek alkotásai jelenjenek meg az épületen és belsejében.

A Magyar Igazságügyi Palota kapuinak kitárását lehetővé tevő emléknapról, az egykori kúriai elnökre, dr. Juhász Andorra emlékező tegnapi bírósági rendezvényről szóló tudósításunkat itt olvashatják.

Itt pedig egy kis kedvcsináló annak, aki szívesen látná kívülről-belülről az alaposan ritkán megcsodálható palota pompáját:

Borítókép: Bugár-Mészáros Károly műemlékvédelmi szakmérnök kalauzol a Magyar Igazságügyi Palota ítélőtáblai dísztárgyalójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!