Életmód

2013.04.26. 13:11

Egyre többen szenvednek a pollenektől

Már az ókori görögök is - kezdhetnénk a jól ismert frázissal, és tényleg! A pollenallergia tüneteinek első leírása Hérodotosztól származik. Az allergia azóta népbetegség lett, a betegek száma évről évre nő; a kiváltó okok közül a különböző pollenek az elsők között szerepelnek.

A betegség családi halmozódása is megfigyelhető: a gyermeknek csaknem 50 százalékos esélye van hasonló panaszok kialakulására, ha mindkét szülője szenved az allergia valamilyen formájától. A születendő gyermek örökölt hajlam nélkül is körülbelül tízszázalékos eséllyel lesz allergiás.

A virágpor-allergia a lakosság nagyon széles körét érinti

A pollenallergia néhány tünetét jól ismerjük: orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés. Allergiás nátháról (szénanátháról) akkor beszélünk, ha a fenti tünetek közül legalább kettő hetente több napon át, naponta legalább egy órán keresztül fennáll. Súlyosabb esetekben az allergiás gyulladás nemcsak az orrnyálkahártyát és a szem kötőhártyáját érinti, hanem az alsó légutakban kialakulhat az asztma. Az asztmás betegek jelentős részénél a kiváltó ok szintén valamilyen allergén, például pollen.

A környezetünkben előforduló allergéneket - aszerint, hogy egész évben fennálló vagy az év bizonyos szakaszában megfigyelhető panaszokat okoznak - perenniális vagy szezonális típusúakra osztjuk. Perenniális allergének például a háziporatkák, állati szőrök vagy az élelmiszerek. Bizonyos növények pollenjei szezonálisan jelentkező panaszokat okoznak. A legtöbb országban, így hazánkban is léteznek úgynevezett pollennaptárak, amelyekből kiolvasható, hogy a kérdéses időszakban mely fa- vagy fűféle pollenje okozhat panaszokat. Magyarországon a legerősebb allergének virágzásuk sorrendjében: mogyoró, éger, fűz, kőris, nyír, platán, pázsitfűfélék, paréjfélék, feketeüröm és a parlagfű. A parlagfűre hazánk lakosságának csaknem egy-ötöde érzékeny. Az igénytelen növény pollenjei igen messze eljuthatnak, irtása jelentős problémát okoz.

A nem vagy nem megfelelően kezelt allergia esetén gyakori az allergia súlyosbodása és növekszik az allergiás asztma kialakulásának esélye. Amennyiben allergiás tüneteket észlelünk, feltétlenül javasolt szakorvoshoz fordulni, aki az allergiavizsgálatot is elvégzi. Ez történhet bőrteszt vagy bizonyos esetekben vérvétel segítségével.

Tipp: ha allergiásak vagyunk a pollenre, a magas pollenkoncentráció időszakában inkább a lakásban tartózkodjunk, gyakori hajmosással, felsőruházatunk gyakoribb mosásával, az orrüreg sóoldatos átöblítésével szabaduljunk meg a pollenektől. Ne autózzunk lehúzott ablakkal, ekkor ugyanis sokszoros koncentrációban jutnak légutainkba az allergének.

A gyógyszeres kezelés akkor megfelelő, ha egyénre szabott és lépcsőzetes; a két leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoport a kortikoszteroid tartalmú orrsprayk és az antihisztaminok. Meghatározott betegcsoportoknál hatékony kezelési mód lehet a specifikus immunterápia.

Dr. Fent Zoltán

Ezek is érdekelhetik