Életmód

2013.11.08. 08:40

Hatásos halványítás

Az idei nyár bővelkedett napfényben, aki nem gondoskodott megfelelően bőrének védelméről, annak most ősszel sok a tennivalója.

G. Takács Mária

Számos módszerrel frissíthetjük, ápolhatjuk arcbőrünket – tudjuk meg Vesztergom Krisztina kozmetikustól. A túlzásba vitt napozás, az erős sugárzásnak kitett bőr könnyen kiszárad, pigmentfoltok, ráncok, hajszálér-tágulatok jelenhetnek meg rajta, az UV sugarak elleni természetes védekezés következtében pedig bőrünk megvastagszik. Az ősz és a tél a legalkalmasabb időszak a napfény okozta károk helyreállítására, bőrünk regenerálására, a pigmentfoltok halványítására. A barna foltok jelzik, hogy a bőr védekező rendszere már nem tökéletes.

Számos ok miatt alakulnak ki pigmentfoltok: UV-sugárzás, a hormonális egyensúly felbomlása, terhesség, klimax, bőrérzékenységet okozó gyógyszerek, máj- és epebetegség, sérülés okozta hiperpigmentáció, öröklött adottság. A hormonháztartás változása miatt a pigmentfoltok leginkább a nőknek okoznak gondot, ezek halványítására több lehetőség kínálkozik, de az eredmény attól is függ, hogy a bőr milyen mélyen pigmentálódik – mondja Vesztergom Krisztina.

A halványító készítményeket hónapokig magas faktorszámú fényvédővel együtt alkalmazzuk, hiszen az őszi és téli napsugarak ellen is védeni kell a bőrünket. Legfőbb cél a bőr légzésének elősegítése és átjárhatóságának fokozása a hatóanyagok számára. Hatásosak a mechanikai hámlasztások – az erősebb kristályos mikrodermabráziós, a humánusabb gyémántfejes dermabráziós eljárás -, amelyekkel kíméletesen csiszolva távolítják el az elszarusodott felhámot, segítik a felszíni pigmentált hámsejtek leválását.


Krisztina szerint az ősz és a tél a legalkalmasabb időszak a napfény okozta károk helyreállítására



A fénysugarak a bőr mélyebb rétegeiben is kárt okozhatnak. Ezek korrigálásában a glikolsav, tejsav, enzimek, retinol, hyaluronsav, valamint az E- és C- vitamin, és a növényi őssejtek is segíthetnek. A savas hámlasztás nem csak a felesleges hámsejtektől szabadítja meg a bőrt, hanem a mélyebb rétegekbe jutva más, aktív hatóanyagokkal is feltölti, így nem csak a felszínt kezeli, hanem célzottan az egyéni problémát is. Bőrtípust figyelembe véve, személyre szólóan alkalmazható a hámlasztás, ami gyengíti a sejtek közötti kötéseket. A sejtosztódás serkentésével új sejtek képződnek, a finom ráncok kisimulnak, a pigmentált hámsejtek leválnak, a bőr egyenletesebb, rugalmasabb, feszesebb, egészségesebb lesz.

A módszerrel kezelhető a napfénykárosodott, dehidratált bőrt, de a problémásabb – szeborreás, tág pórusú, aknés tünetek – bőrre is ajánlott. A kúra idején fényvédők használata kötelező. A terhességi májfoltnál halványító készítményeket használni, hámlasztó kezeléseket végezni csak a szoptatási időszak után szabad. A bőr mélyebb rétegeibe hatóanyagokat juttatni rendkívül nehéz feladat. Egyik hatásos módszer a tű nélküli mezoterápiás kezelés, ennél speciális rádiófrekvenciás hullámokkal megnyitják a sejtek falát, így aztán közvetlenül oda juttatják az öregedést gátló, valamint regenerációt elősegítő steril – hyaluron, argirelin, vitamin, antioxidáns -, személyre szabott „koktélt”. Az pedig mélyen hidratálja, és a kollagéntermelés fokozásával feszesíti a bőrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!