Életmód

2013.11.08. 09:05

Indiánnyár van a biokertben is

Kun Gyula bio gyógynövény termesztő szerint igazán nem panaszkodhatunk az idei őszön a nyárutóra.

Tóth B. Zsuzsa

- A kertet járva csodálattal gyűjtögetem az évszak ajándékait. Szépen virít még a körömvirág a sarkantyúka, és a büdöske vagy bársonyvirág, amelyek hasznos társaink a növényvédelemben. Virágjaikat, leveleiket és magjaikat is érdemes szedni. A körömvirág szirmai ehetőek, ételt színeznek, kiválóak gyomor és emésztési teáknak, és bőrápoló krémeknek, valamint nem utolsó sorban magas lutein tartalmuk jó a szemnek.

Kun Gyula termesztő (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


A sarkantyúka nem hiába lett Németországban az év gyógynövénye, hiszen természetes antibiotikum, gyulladáscsökkentő, a virág a szár és a levél csak frissen fogyasztandó, kellemes mustáros ízűek. A büdöske erős illatáról kapta nálunk a nevét, inkább dísznövényként és a biokertészek fonálféreg elleni szereként ismerjük. Őshazájában virágaiból teát, ételszínezőt készítenek, ma már az unióban is használják gyógyszeralapanyagként és a kozmetikában bőrkondicionálóként - nyilatkozta lapunknak Kun Gyula.

Azonban a sor nem ér véget, még dúsan hajt a tyúkhúr, a gyermekláncfű, díszlik a rukkola és a madársaláta, védett helyen a másod termésként szedhető a bazsalikom, a szurokfű, a metélőpetrezselyem, a tárkony, a csicsóka és a zöld hajdina. Valamennyi ehető frissen, valamint kiváló gyógy- és fűszernövények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!