Életmód

2014.01.05. 14:51

Schirilla a rendszeres mozgás mellett érvel

A nemzet rozmárjának is nevezett sportembere egyik saját bölcsességét üzeni olvasóinknak. Aszerint az egészség megtanulható és visszaszerezhető.

Munkatársunktól

Schirilla György a negyedik Malom-tavi fürdésen is együtt csobbant a vállalkozó kedvűekkel, akik szerinte valóban nem kis dologra készültek.

- Bár számomra meleg a 18 fokos víz, de akik nem szoktak a jeges Dunában fürdeni, azok megérdemlik az elismerést, hogy télen megfürdenek a tóban. Bátorság kell hozzá, és kitartás, hiszen ha vacognak is, mindig megvárják, hogy kijöjjek a vízből, csak aztán jönnek partra ők is. Nagyon szeretek Tapolcára jönni, jó érzés, hogy örömmel fogadnak az emberek, kezet szorítanak velem, visszamosolyognak rám, mikor a fürdés előtt sétálok a parton. Általában már előző nap ideutazom, a családdal érkezem, de idén másképp van. Ugyanis most van a nagy fiam, Gyuri huszadik születésnapja és az édesanyjával, Mónikával jobbnak láttuk, ha valaki otthon marad egy esetleges házibuli miatt, sőt, én magam is inkább hajnali fél ötkor indultam, de biztosan ide akartam érni időben. Tavaly a kisebbik fiam, Máté is itt volt velünk, együtt futott a tapolcaiakkal. Mindkét fiú sportol, de valószínűleg nem követik a példámat, ami a jeges fürdést illeti, mert félnek a hideg víztől. Nem is erőltetem és Mónika sem bánja, hogy így van, hiszen az a lényeg, hogy bármit is tesznek, szeressék amit csinálnak – mondja Schirilla, akinek az idei év szeptemberére várhatóan megjelenik önéletrajzi kötete. Régóta írja, hiszen a négy gyerek és a sok elfoglaltság mellett nem ment gyorsan a munka. Ő tartja a nulla fokos vízben való fürdés 26 perces Guinness rekordját, idén is több jeges fürdésre készül. Jógatábort szervez, fut a cukorbetegekért és előadásokat tart. Annál is inkább, hiszen 18 éves lánya, Hédi cukorbeteg. Óvónőnek készül, a legkisebb lánya pedig még mindössze négy éves. Édesapjuk az ő egészségükre is figyel, miközben az egész országban tart előadásokat.

Császár László polgármester, Kammerer Zoltán és Schirilla György fürdik a tapolcai Malom-tóban (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

 

- Legutóbb egy női börtönben mutatkoztam be. Az ott fogva tartottak azt kérték, hogy mondjak egy nekik szóló bölcsességet. Akkor született az a mondásom, hogy aki erkölcstelen, nem biztos, hogy lusta, viszont aki lusta, az bizonyosan erkölcstelen is. Egyébként minden tiszteletem a nőké, akik mellettünk, férfiak mellett összetartják a családokat, vállalják a hátország szerepét. Nagyobb megbecsülést érdemelnének – szögezi le a sportember. Reméli, hogy hallgatóságára ott is hatással voltak az általa elmondottak. Állítja viszont, hogy minden a fejben dől el. Ha valami fontos számunkra, azt meg tudjuk csinálni. Kell hozzá, persze, a hit is, amelynek óriási teremtő ereje van, de az csak akkor él, ha élünk a hozzá rendelt lehetőségekkel. Nagyon fontos még a türelem, a megbocsájtás, az újrakezdés. Tanácsolja, hogy tanuljunk meg szeretni, legyünk e téren nagyvonalúak. Keresztény emberként pedig vallja, hogy aki a Jóistentől nem csak kér, hanem neki hálát ad, az kétszer annyit kap tőle.

Schirilla György Etka anyó tanítványától, egyben egykori szerelmétől tanult meg jógázni több, mint húsz évvel ezelőtt. Az 52 éves sportoló vallja, hogy annak köszönheti fiatalosságát is. Jógával gyógyítja a fülfájást, fejfájást, de állítja, hogy jó hatással van sok más probléma mellett a meddőségre is. Ugyanis ami éppen fáj, az a szerv kevés vért kap, a jóga pedig megelőző szerepe mellett ezt orvosolja is. Az eredeti, négyezer éves gyakorlatok serkentik a szervek működését. Sajnálja, hogy a férfiak közül kevesen jógáznak, pedig mint mondja, Indiában ez az erősebbik nem kiváltsága. Másutt azonban hasonlóképpen van, mint nálunk, a nők sokkal inkább figyelnek az egészségükre. Úgyhogy az ő kezükben van a család és a társadalom egészséges is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!