Életmód

2015.05.29. 09:01

Keszthelyi Csaba ügyvéd egy újabb világcsúcs megdöntésére készül

Veszprém - Az ügyvéd úr a mai napig dolgozik, már negyvenhat éve van a pályán. Azt mondja, a munka szellemileg frissen tartja, célokat ad számára, és örömmel tölti el, ha segíteni tud másokon.

Marton Attila

A sport része az életének, 72 évesen súlyemelőként, aztán erőemelőként indult a versenyeken, és az első öt évben mindig megnyerte a bajnokságot.

Dr. Keszthelyi Csaba máig őrzi azt a – ma már több mint százéves – sílécet, amellyel a háború utáni években elkezdett siklani a budai hegyekben. Később atletizált, több számban – futás, rúdugrás – is kipróbálta magát. Bár nem ért el kimagasló eredményeket, ezek az évek hasznosak voltak, mert fizikailag nagyon jó alapot adtak a későbbiekre. A katonaság után kezdte el a súlyemelést, és hamar kiderült a tehetsége, az MTK súlyemelő szakosztályában két év múlva már az első osztály szintjét is megközelítette, majd az egyetem befejezése miatt félbehagyta a verseny- sportot, amelybe a kétezres évek közepén kapcsolódott be ismét.

Amikor a fia előállt azzal az ötlettel, hogy súlyt szeretne emelni, és vásároltak otthonra egy fekvőpadot, még maga sem gondolta, meddig juthat el, bár egyre gyakrabban edzett. Harcos Gábor, a Magyarországi Erősport Szövetség akkori elnöke javasolta neki, hogy induljon el a szenior súlyemelő-bajnokságon.

Hetven felett kezdett el ismét versenyszerűen súlyt emelni, és már másfél tucat Európa- és világbajnoki címmel büszkélkedhet. Fotó: Penovác Károly

Állítja, ha nem lovagolt volna évtizedeken át, nem lenne képes megemelni ezeket az óriási súlyokat, ugyanis a lovaglás nagyon megerősítette a törzsizomzatát. Több mint harminc éven át tartott lovat, és ezen a téren is a maximumra törekedett, képes volt megülni a fiatal lovakat, és versenyeken is elindult. Hosszú ideig maga gondozta és látta el lovait a kaszálástól a takarmánybeszerzésig.

Az eredmények önmagukért beszélnek: a hazai diadalok mellett 2007-től nemzetközi versenyeken is elindult, világcsúcsot világcsúcsra halmoz, mára már több mint tizenöt felett van az Eb- és vb-győzelmeinek száma.

A rendszeres edzések nélkül esélye sem lenne hasonló eredményekre. Hetente háromszor-négyszer jár az edzőterembe, természetesen mindenki jóval fiatalabb nála, ám ez nem zavarja, és az sem, hogy gyakran tanácsért fordulnak hozzá.

Az évek során megszerzett tudást maga is szívesen továbbadja: most egy látás- sérült fiatallal foglalkozik, aki egyre jobb eredményeket ér el.

Keszthelyi Csaba az edzések előtt mindig kitűz kisebb célokat, a rövidebb és hosszabb távú tervet egyezteti edzőjével, Kupcsik Lászlóval. Abban bízik, folytatni tudja a hagyományt, és idén újra megjavítja a világcsúcsait. Merthogy akad ezekből egy sereg. Viccesen meg is jegyzi, az unokáknak már kiadta a feladatot, hogy gyűjtsék össze, hány világcsúcsa van érvényben. Gyermekei nagyon büszkék rá, felesége inkább félti őt, olyannyira, hogy hét év után merte megnézni először a teljes mozdulatsort egy versenyen.

Azon még nem is gondolkozik, mikor hagyja abba a praktizálást. Azt mondja, nem tudja, mi lenne vele, ha nem kellene dolgoznia. Sok ideje persze nincs töprengenie ezen, mert vészesen közeledik a következő verseny: április végén egy felhúzóbajnokságon indul, júniusban pedig Prágában rendezik az Európa-bajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!