Életmód

2015.08.06. 12:46

Világversenyek vonzásában - Beszélgetés a gépíró és gyorsíró világbajnokság versenyzőivel

Budapest, Veszprém - Nemrégiben a fővárosi Corvinus Egyetemen tartották az INTERSTENO (Nemzetközi Gyorsírók és Gépírók újabb nevén: Információfeldolgozók Szövetsége) 50. kongresszusát és a gépírók, gyorsírók, szövegszerkesztők világbajnokságát. A verseny kiválóságaival beszélgettem.

Kanyár Erika

A grafikus gyorsírás senior kategóriában magyar parlamenti gyorsírók végeztek az első három helyen, világbajnok Ferencz Zsuzsa lett.

- A kilencvenes évek eleje óta versenyzek - kezdi Zsuzsa. - A kezdeti közepes szereplés után később két bronzérmet, majd az előző világbajnokság első helyezése után most a második aranyérmet szereztem meg.

A világversenyre 35 országból érkeztek versenyzők. Zsuzsa elmondta, hogy nemzeti nyelveken mérik össze tudásukat a versenyzők. Az angol nyelvű szöveget fordítják le a különböző nyelvekre, és sajátos szabályok alapján osztják be, amelyet évek óta hangfelvételként rögzítenek.

Pekár Erika, az ifjúsági világbajnok, mellette jobbról Ferencz Zsuzsanna szenior gyorsíró-világbajnok. Fotó: Napló

- A versenyzők ezt a szöveget írják gyorsírással, amely 15 percig tart, és körülbelül 150-160 szótagos sebességgel az irodai gyorsírás szintjén indul, majd fokozatosan gyorsul. A végén a sebesség elérte a 480 szótagot. Az utolsó perc nekem sem sikerült, 455 szótagig volt sikeres a közírásos áttételem. Már ez is hihetetlenül gyors beszéd, mert az élőbeszéd sebessége 280-320 szótag között mozog. Olyan ez a verseny, mintha egy meredek hegycsúcsra igyekeznénk a kifulladásig.

A grafikus gyorsírásból nemcsak a senior, hanem az ifjúsági kategóriában is világbajnokot ünnepelhetett a magyar csapat egy fiatal gyorsíró, Pekár Erika személyében.

- A kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolában tanulok mondja Pekár Erika, aki húsz esztendős, de máris jelentős sikereket tudhat maga mögött. Az elmúlt öt évben a szövegszerkesztő országos bajnokságon három érmet szereztem, és a gépírás-gyorsírás összesítése alapján ifjúsági magyar bajnok voltam. Ezen a vb-n három számban indultam.

A kombinált eredménylistára való felkerüléshez három szám szükséges, ezek alapján a világranglista 6. legjobb junior versenyzője Erika.

- A kiemelkedő versenyzéshez a tehetség mellé tudás, szorgalom, kell, és egy áldozatkész szaktanár is, aki észreveszi és kiműveli a fiatalt. Pekár Erika Nagyné Gaál Gabriella tanárnő személyében találta meg ezt a szakembert, aki a kilencvenes években kiváló versenyző volt.

- Brüsszelben én is dobogón állhattam, ezüstérmes voltam gyorsírásból. 1996-ban nemzetközi versenyen értem el első helyezést gyorsírásból és gépírásból. Ezen kívül sok hazai országos első helyet szereztem. Örülök, hogy tanárként tudásomat átadhatom tanítványaimnak.

A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában nagy hagyományai vannak a versenyeztetésnek is. Több tanulójuk Rodenbücher Katalin és Leiner Péter két-két világbajnoki aranyérmet szerzett. Ezen a világversenyen a megyéből Eszlinger Beáta a közgazdasági szakközépiskola egykori tanulója indult.

Eszlinger Beáta megyénkből indult a versenyen.

- A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában 2002-ben érettségiztem. Majd itt sajátítottam el a gyorsírást Virág Istvánné Marika tanárnőtől. Tizenkét éve versenyzek, legjelentősebb hazai eredményem a 2009. évi főiskolai gyorsíróbajnoki cím. Nemzetközi szinten 2004-ben Erfurtban gyorsíróversenyen első helyezett lettem, azóta öt világbajnokságon vettem részt. A genti világbajnokságon 2013-ban levelezés- és jegyzőkönyvvezetésben bronzérmet nyertem. A mostani versenyen gyorsírásból senior kategóriában a 20. helyet szereztem meg. E számban negyvenketten indultak, közülük tíznek nem sikerült a versenye. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, hiszen én a munkámban nem használom a gyorsírást.

Ki miért szereti a gyorsírást, amelyet legalábbis sokan úgy gondolják lassan kiszorít a technika. Ferencz Zsuzsa magáért a gyorsírásért szereti, mert ez annyira különleges tudás, hogy semmi máshoz nem hasonlítható.

- Az emberi agy egyik leggyorsabb szellemi tevékenysége - mondja Ferencz Zsuzsa. - A parlamenti tapasztalat azt bizonyítja, hogy az emberi gondolkodást nem tudja helyettesíteni a technika.

- Ez egy külön tudomány - vallja Pekár Erika. - Alkalmazásához nem csak kézügyesség, hanem kiváló memória, figyelem- és koncentrálóképesség, valamint rövidítési készség s kombináló képesség kell. A gyorsírónak fejben előbbre kell járnia, mint ahogy a kezünk mozog, rövidítéseket kell alkotnia.

- A tökéletes áttételhez elengedhetetlen a kiváló stílus- és helyesírási készség - teszi hozzá Eszlinger Beáta. - Én, mivel nem vettek fel az egyetemre, ügyintéző titkár szakra iratkoztam be, ahol megismerkedtem ezzel a különleges írásmóddal. Ezáltal olyan tudás birtokába jutottam, amely számtalan nemzetközi, országos és világversenyen segített abban, hogy ráébredjek, egy szakmai területen én is jó lehetek, nekem is vannak kiemelkedő képességeim, amelyeket érdemes kiművelnem.

Mindnyájan bíznak abban, hogy a budapesti jubileumi világverseny a gépírás, gyorsírás, szövegszerkesztés nélkülözhetetlenségére irányította a figyelmet, s a közvélemény és a törvényhozók is tudatára ébrednek, hogy a modern ügyvitel elképzelhetetlen a gyors információbevitel vagyis a tízujjas vakírás és a szövegszerkesztés nélkül, továbbá az elhangzottak hiteles rögzítéséhez a gyorsírás sem mellőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!