Életmód

2016.08.07. 15:30

Origami - Akár komplett esküvői dekoráció is készülhet papírból a különleges technikával

Tapolca - Többször adódik olyan helyzet, amikor ésszerű váltani, de sokszor félünk megtenni az első lépést. A tapolcai Mészáros Csilla volt elég bátor, és ma már azzal foglalkozhat, amire éveken át vágyott.

Tóth B. Zsuzsa

Csilla óvónőként dolgozott több mint két évtizeden át. Közben megszületett a lánya, ő pedig folyamatosan képezte magát. Az óvodában sokféle technikát kipróbált, de mindig a papír volt a kedvence. Megismerkedett az origamival. Amikor egy újságban meglátott egy ezer papír , más néven 3D vagy block folding origami technikával készült kis libát, elkészítette és megtetszett. Ebből az alapból több százat, több ezret kell hajtogatni, amiből aztán összeállítható egy tetszőleges figura. Azokat maga kísérletezi ki, nem másol.

Mészáros Csilla az origami világában talált magára
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Ennél a technikánál nem használunk ragasztót, az elemeket egymásba csúsztatjuk - magyarázza Csilla, akinek az élete úgy alakult, hogy másodszor is férjhez ment. Mivel az esküvői dekorációjuk az étteremben túl szerénynek bizonyult számára, egy év múlva a lánya esküvőjére már maga készítette el azt - papírból. Nagy meglepetés volt és legalább akkora siker. Azóta Csilla sok esküvői és más dekorációt hajtogatott az ültetőkártyáktól a meghívón és az asztaldíszeken át a menyasszonyi csokorig. Mert bármilyen hihetetlen, az szintén készülhet papírból. Vagy éppen szaténszalagokból, ahogy az ismert színésznő, Szaksz Gabi kérte esküvőjére Csillától. Előtte azonban párjával tizenhat évig külföldön vendéglátózott. Közben megtanulta a számítógép használatát, szabadidejében hajtogatott. Akiket meglepett az origamidíszekkel, bátorították. Ez inspirálta és válaszút elé állította, a papír mellett döntött. Egy éve van itthon, megtanult weboldalt készíteni, megismerkedett a marketinggel, blogot, cikkeket ír. A maga kárán jött rá, milyen lakkal kell rögzíteni a kész remekművet, ha szeretné, hogy éveken át tartós maradjon. Egy tízcentis hattyúhoz 150 apró, hajtogatott darabka kell, nemkülönben egy motorkerékpárhoz vagy világítótoronyhoz. A többnapos munka eredménye évekig ép marad. Ballagásra baglyot készít, esküvőre hattyúpárt, karácsonyra gömböt, borosüvegre nyakkendőt, és ha valaki elefántot szeretne, akkor azt. Megtalálta, amit szeret és élete végéig csinálhat. Szülei idősek, segítségre szorulnak, a lánya gyermeket szült, akivel Csilla van gyesen. A férje októberre itthon lesz.

Papírhajtogatással komplett esküvői dísz, csokor is készíthető

Csilla esküvő-kiállításokon vesz részt, piacokon árul és rendületlenül hajtogat. Hazánkban senki sem készít esküvőre teljes dekorációt papírból, nincs konkurenciája. Ráadásul, amit ő meghajtogat, az örök emlék marad.

Címkék#origami

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!