Életmód

2016.12.04. 21:45

Az antigravitációs edzés több mozgásmintát ötvöz

Korunk egyik népbetegségét, a krónikus hátfájást is kezelhetjük; megelőzhetjük a hát- és gerincmerevítő izmokat rendkívül jól erősítő antigravitációs (lebegő) tornával.

Tóth B. Zsuzsa

A Bognár Adrien sportedző és Halász Dániel sportrehabilitációs szakember által népszerűsített antigravitációs torna ötvözi a Pilates, a jóga és akrobatika elemeit funkcionális mozgásminták - mászás, húzás, kapaszkodás - használatával.

A torna legfontosabb eszköze a mennyezeten felfüggesztett, úgynevezett hammock, amely 300 kilogramm teherbírású selyemanyagból készül. Eddig csupán a légtornászok használták, a közelmúltban azonban már elérhetővé vált a változatos mozgásokat kedvelők számára is. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kiváló, ugyanis az irodában, iskolában és a számítógép előtt görnyedés nincs jó hatással a hát és a törzs izomzatára.

Bognár Adrien sportedző szerint a légtorna kiválóan erősít Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A légtorna alapgyakorlatai kiválóan erősítenek, nyújtó hatással bírnak. A két ponton felfüggesztett selyemeszközön végzett torna gyakorlatait meglepően hamar elsajátítják még az óvodáskorú gyerekek is. Pontosan, fegyelmezetten mozognak, annak tudatában, hogy a levegőben minden mozdulatra sokkal jobban oda kell figyelni, mint a talajon. Fejleszti a gyerekek koordinációs képességeit, egyensúlyérzékét, térérzékelését, izomzatukon kívül önbizalmukat is erősíti. Utánozza az anyaméh ringatását, ami a fejlődés szempontjából igen fontos.

Meglepő, de már légtornaversenyeket is rendeznek, hazai, illetve nemzetközi viszonylatban, így megmérettethetik magukat az ügye-
sebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!