Életmód

2017.02.18. 16:15

Értékőrzés a modern időkben

Halimba - Pulóvert, sapkát és zoknit egy-két generációval régebben még szüleink, nagyszüleink maguk készítették. A kötés, horgolás és hímzés tudománya akkoriban anyáról lányára szállt. Csernovicné Szabó Szilvia még ismeri ezeket a mesterségeket.

Schvarczkopf Anita

A halimbai asszony az egyedi kézműves termékeivel mutat példát az értékőrzésben.

- A népművészet már egészen fiatalon érdekelt. Gyerekkorom óta kézimunkázom. Nagyanyáim és édesanyám tanítottak. Ezt láttam otthon - mondta Csernovicné Szabó Szilvia, utalva a családban öröklődő hobbijára. - Kisiskolásként is tanultunk kötni, hímezni. Eleinte csak hímzéssel foglalkoztam, köztük volt kalocsai, matyó, úri hímzés, keresztszemes.

A horgolással és gobelin varrásával később ismerkedett meg, szívesen foglalkozik ezekkel is, ha ideje engedi. Szilvia a mozgásszervi betegsége miatt megváltozott munkaképességűvé vált. Eleinte még el tudott járni dolgozni, néhány éve azonban mozgáskorlátozottsága miatt csak nehezen tudná elhagyni a lakást, így a kötés-horgolás a hobbija és hivatása is egyben.

- A mintákhoz az interneten gyűjtök ötleteket, melyeket aztán kedvem szerint variálok, vagy újakat találok ki. Próbálom a megrendelők igényeit teljesíteni. Az egyedi elképzelések még érdekesebbé teszik a munkámat, mindig új kihívásokkal találom szembe magamat. Két egyforma darabot nem lehet készíteni, mindegyik egy kicsit más. Mondom is a vevőimnek, hogy ilyen ruhadarabokat biztosan nem látnak majd másokon, így egyedi lehet öltözetük. Mindenkinek ad valami plusz jó érzést az is, ha tudja, hogy direkt neki csinálták.

Szilviát az teszi boldoggá, hogy látja, mennyire tetszik másoknak, amit készít. Néhány napja készült el egy kisfiú nindzsa sapka, de csipke és hímzett terítők, kötények ugyanúgy megtalálhatók az alkotásai között, mint a ma oly divatos kézzel hímzett sapkák, nadrágok, szoknyák, ingek, pólók vagy a nagyobb ünnepek dekorációi. Szilvia minőségi, ellenőrzött fonalakkal dolgozik, a bébiholmiknál pedig csak a természetes alapanyagú, antiallergén babafonal jöhet szóba. A kézműves fiatalasszony folyamatosan böngészi az internetet, aktív tagja a hasonló érdeklődésű csoportoknak. Rendszeresen adnak egymásnak tanácsot, ötleteket egy- egy termék elkészítéséhez.

- Párhuzamosan több darabot is készítek, mikor mihez van kedvem. Persze, ha megrendeléseket kapok, akkor azok a legfontosabbak. Mivel egész nap egyedül vagyok, napközben inkább a fokozott odafigyelést és precizitást igénylő munkákat készítem, este pedig a rutinból végzett részfolyamatokat. Szeretek kötni, horgolni vagy hímezni, teljesen kikapcsol az agyam, ez megnyugtat, és még látszata is van a "pihenésnek" - meséli Szilva. Sajnálja, hogy a mai fiatal lányok többsége nem tud kötni, horgolni, pedig ez szép mesterség, kár lenne, ha veszendőbe menne. Szilvia szeretné a munkáit és a kézművességet népszerűsíteni, amelyhez az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületben is ösztönző társakra lelt.

Igaz, a kézzel készített terítők, ruhadarabok akár több hónapnyi munka eredményeként születnek, mégis a kötés és horgolás tudományát ismerő olyan nők, mint Szilvia, igyekeznek tovább őrizni a hagyományt, hogy ne tűnjenek el a saját kezűleg készített ruhadarabok, és huszonegyedik században se merüljön feledésbe a kézimunkázás.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!