Életmód

2017.04.02. 11:40

Életkorral járó bőrelváltozások - Kővágó Levente bőrgyógyász főorvost kérdeztük

Veszprém - Az életkor előrehaladtával több bőrelváltozás is megjelenhet a testen. Ezek egy része mérsékelhető átgondolt étrenddel, életmóddal. A bőrbetegségek okairól és tüneteiről Kővágó Levente bőrgyógyász főorvost kérdeztük.

Marton Attila

A bőrbetegségek és kiütések két nagy csoportját különböztetik meg a szakemberek: egyes típusok életkortól függetlenül is megjelenhetnek, jellemzően valamilyen betegség tüneteként. A bőrbetegségek másik csoportja viszont az életkor előrehaladtával jelentkezik, mondta el kérdésünkre Kővágó Levente, a Csolnoky Ferenc Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője. Az első csoportba tartozhat például, amikor bizonyos gyógyszerek szedése miatt jelentkezik allergiás reakció a bőrön.

Hasonló tüneteket idézhetnek elő a szteroidot tartalmazó készítmények, amelyeket például ízületi panaszokra használnak, hívja fel a figyelmet a szakember. A betegségek közül a diabétesz hatására viszketés és gombás fertőzések jelentkezhetnek, míg a Parkinson-szindróma következtében - a seborrhoea betegség miatt - hámlás léphet fel. A napfény hatására elasztózis jelentkezik, a bőr megvastagodik, mélyen ráncolt lesz. A népnyelvben májfoltnak hívott jelenség barnás színű elváltozásokat okoz a bőrön.

Kővágó Levente azt tanácsolja: amikor magas az UV-sugárzás, viseljünk széles karimájú kalapot és használjunk fényvédő krémet
Archív fotó: Penovác Károly

A korral járó bőrbetegségek legfőbb oka a napfénykárosodás, és az, hogy az életkor emelkedésével csökken a bőr faggyútermelő képessége, emiatt elvékonyodik, így gyakrabban fordulhat elő gyulladás vagy bőrkiütés, magyarázza a bőrgyógyász. Szintén idősebbeket érintenek a felületes, korral járó bőrvérzések, az időskori szemölcsök és a meleg vizes fürdő után jelentkező, általában fertőzéses eredetű kiütések, utóbbiak fertőtlenítés hatására elmúlnak.

Bőrelváltozások allergiás reakcióként is felléphetnek: az ételallergiák közül például a gluténérzékenység járhat az emésztőrendszeri tünetek mellett bőrjelenséggel: a Duhring-betegség hatására vörös, erősen viszkető hólyagok jelennek meg a bőrön, főként a térden, a könyökön és gyakran a hason is. Időskorban csökken az immunrendszer aktivitása.

Tüneteket az úgynevezett mediátorokat tartalmazó ételek is okozhatnak, például füstölt ételek, tej és tejtermékek, érlelt sajtok, déligyümölcsök, savanyú káposzta, mogyoró, dió, érlelt szeszes italok stb. Az arra érzékenyeknél emiatt testszerte csalánkiütés-szerű tünetek jelennek meg. A pollenallergia szintén okozhat a légúti tünetek mellett bőrelváltozásokat, amennyiben a virágpor rátapad a bőrre vagy a hajra, tette hozzá Kővágó Levente.

Hozzátette: az időskori bőrproblémák megelőzésében fontos, hogy már gyermekkortól kezdve kerüljük a napleégést A bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy a kritikus időszakokban, amikor magas az UV sugárzás, viseljünk széles karimájú kalapot és használjunk fényvédő krémet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!